Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MR-dagen 2019: Stå upp för rätten att protestera!

En våg av folkliga protester sveper över världen. I en rad länder pågår demonstrationer som handlar om allt från ökande bensinpriser till grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter. Gemensamt för yttringarna är ett djupt missnöje med ekonomiska klyftor eller bristande politiskt styre – eller både och.

Tusentals människor samlas på gatorna i Santiago, Hongkong, Barcelona, Caracas, Moskva och Beirut. Reaktionerna från regeringarna har varierat. I Irans huvudstad Teheran har enligt rapporter ett drygt hundratal demonstranter dödats. Regimen har stängt internet och därmed hindrat informationsspridning. I Hongkong går ledaren Carrie Lam i den kinesiska statsapparatens ledband trots principen ”ett land, två system” med visst självstyre och press- och yttrandefrihet. I Chiles huvudstad Santiago fortsätter protesterna om än under lugnare former.

När regeringar begår övergrepp mot sina medborgare måste omvärlden reagera. I Sverige finns många människor med familj och vänner i till exempel Iran, Irak och Chile. De känner berättigad oro över utvecklingen i sina tidigare hemländer. Flera personer med bakgrund i Sverige befinner sig också bland demonstranterna.

FN har ett brett uppdrag från medlemsländerna att övervaka att de mänskliga rättigheterna respekteras. Den högsta chefen för detta arbete är högkommissarien för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet. Hon har flera gånger krävt att regeringarna, inte minst i hennes eget hemland Chile, visar återhållsamhet.

FN anlitar också oberoende människorättsexperter som ofta är internationella jurister på hög nivå. En grupp experter som arbetar på uppdrag av FN:s råd för mänskliga rättigheter har uttryckt djup oro över utvecklingen i Iran och uppmanat regeringen att delta i fredlig dialog. Experterna har också påmint landets regering om dess skyldighet att respektera FN-konventionen om civila och politiska rättigheter - inklusive yttrande- och åsiktsfrihet och frihet att hålla fredliga möten och demonstrationer.

FN arbetar på uppdrag av medlemsländerna och är beroende av deras stöd. Därför är det också viktigt att Sverige och andra FN-medlemmar fortsätter att protestera när regeringar begår övergrepp.

Organisations- och demonstrationsfriheten är en omistlig del av ett öppet och demokratiskt samhälle. För tio år sedan väckte den arabiska våren förhoppningar om demokratisk utveckling i arabvärlden – förhoppningar som slogs ned brutalt vilket fortfarande får konsekvenser i till exempel Syrien. Det får inte upprepas. Människor ska inte behöva riskera att dö när de utövar sina grundläggande fri- och rättigheter.

Annelie Börjesson Ordförande i Svenska FN-förbundet

Bosse Bergqvist Ordförande i Norrtälje FN-förening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel