Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP-angrepp är troligen rätt strategi för C

Många spekulerade i att Centerpartiet skulle göra ett dåligt EU-val. Flera opinionsmätningar pekade också mot att partiet skulle tappa sitt enda mandat i EU-parlamentet.

Annons

Men så blev det inte. Centerpartiet gjorde en stark valspurt och fick 6,5 procent av rösterna, en ökning med en procentenhet från partiets resultat i EU-valet 2009. Det innebar att årets EU-val blev det bästa för partiet sedan 1995.

Centerpartiet har haft det tungt ett tag, med svaga opinionssiffror, en turbulent debatt om partiets idéprogram och låga förtroendesiffror för partiledaren Annie Lööf. Därför har framgången i EU-valet säkerligen stärkt självförtroendet både i partiet och för Annie Lööf.

Mycket pekar på att det var partiets profil inom matkvalitet och djurskydd som låg bakom Centerpartiets framgångar i EU-valet. Trots detta dominerande inte dessa frågor när Annie Lööf i går höll sitt sommartal i Nyckelviken i Nacka. Hon blev därmed den tredje partiledaren att hålla sitt sommartal; Jan Björklund (FP) och Jimmie Åkesson (SD) höll sina sommartal i helgen.

Annie Lööfs sommartal handlade istället främst om miljö, landsbygd och jobb. Hon ville sätta ett nytt mål för förnybar energi: att Sverige år 2030 skall ha minst 70 procents förnybar energi; dagens siffra är 51 procent. Hon ville satsa mer på miljövänliga bilar, och bland annat förlänga dagens supermiljöbilspremie på 40 000 kronor till de bästa miljöbilarna och satsa 300 miljoner kronor av statliga pengar på att bygga 10 000 laddstolpar för elbilar.

Annie Lööf berättade också om en ung tjej hon hade träffat på sina resor, en tjej som hade gått från Fas 3 till att starta ett eget företag. Nu var hon livrädd för att åter bli arbetslös, eftersom hennes företag arbetade med läxhjälp, något de rödgröna partierna vill slå undan benen för. Annie Lööf tog detta som exempel på hur de rödgröna partiernas skattehöjningar hotar jobben för tusentals människor.

När det gäller jobben var det främst Socialdemokraterna som Annie Lööf angrep. På miljöområdet var det dock tydligt att det var Miljöpartiet som Annie Lööf främst riktade in sin kritik mot.

Det är troligen helt rätt bra strategi. Miljöpartiets politik har de senaste åren återgått till att bli alltmer orealistisk. Till exempel har kraven på förkortad arbetstid och på nolltillväxt åter blivit partiets politik.

Denna inriktning kanske tilltalar de väljare som inte bryr som om Sveriges ekonomi och som tror att all tillväxt är av ondo, men alla andra borde bli avskräckta. I det läget bör Centerpartiet, som kombinerar en tydlig miljöprofil med en ansvarsfull ekonomisk politik, vara ett klart bättre alternativ än Miljöpartiet. Inte minst gäller detta alla som bor utanför de största städerna, och som inser att Miljöpartiets skattehöjningar, inte minst på transporter, skulle innebära många förlorade jobb och stora hål i plånboken.