Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motvind för Piratpartiet

Piratpartiet var den stora vinnaren vid fjolårets EU-val. Det nybildade partiet fick hela 7,0 procent av rösterna och blev därmed större än flera av de etablerade partierna.

En av de viktigaste orsakerna till Piratpartiets framgångar var den fällande domen mot männen bakom fildelningssajten Pirate Bay. När tingsrättens dom kom för ett år sedan, närmare bestämt den 17 april, gav det en enorm skjuts åt Piratpartiet och partiets valkampanj. Domen orsakade en enorm ilska bland många nätanvändare och gjorde att Piratpartiets medlemssiffror ökade stort, inte minst eftersom det var mycket enkelt att bli partimedlem: medlemskapet var gratis och det enda som krävdes för att bli medlem var ett klick på nätet. Det gjorde att Piratpartiet som mest hade runt 50000 medlemmar.

I dag, lite drygt ett år efter Pirate Bay-domen, har dock känslorna lagt sig. Trots att det fortfarande är lika enkelt och lika gratis att vara medlem i Piratpartiet är det få som förnyar sitt medlemskap, vilket måste göras efter tolv månader. Det gör att partiets medlemssiffror dessa dagar förväntas sjunka med 10000-15000 personer. Det innebär att medlemssiffrorna halverats sedan toppnoteringen.

De sjunkande medlemssiffrorna motsvaras av ett allmänt sjunkande intresse för Piratpartiet. Stödet i opinionsmätningarna är lågt, och inget tyder på att partiet har någon chans att komma in i riksdagen.

Detta beror inte enbart på att Piratpartiets huvudfrågor är lika heta längre. Det beror också på att färre tror att mer makt åt Piratpartiet, ett parti som bara tar ställning i ett litet antal frågor, skulle vara en bra lösning.

Än är det dessutom inte klart vilken politik partiet går till val på. Det skall avgöras vid partiets årsmöte, som just nu pågår. Mötet äger rum på nätet, och varar i 14 dagar.

Tanken med årsmöte på nätet är god, eftersom det i teorin gör att alla kan komma till tals. Men nätmötesmodellen ställer också till problem. Intrycket man får när man besöker Piratpartiets hemsida är att årsmötet är ett stort kaos, som det är närmast omöjligt att överblicka eller förstå. Frågan är därför om medlemmarna orkar engagera sig i årsmötet, och hur många som till sist förstår vilka beslut som årsmötet har fattat. Istället för att bli ett möte där många är delaktiga och engagerade riskerar därför Piratpartiets årsmöte att bli ett forum för ett fåtal.

Att Piratpartiet dessutom skakas av en intern maktkamp med privatekonomiska inslag lär också minska intresset för att förnya medlemskapet. Valberedningen vill nämligen peta partiets EU-parlamentariker Christian Engström ur partistyrelsen, vilket har gjort att han hotat att dra in delar av sitt ekonomiska stöd till partiet.

Fjolårets framgångar för Piratpartiet tydde på att något helt nytt höll på att hända i svensk politik. Den hårda motvind som partiet i dag befinner sig i visar att så inte var fallet.