Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motorfabriken Pythagoras – en unik tillgång

Om man går in på Wikipedia och söker på ”semi diesel factory” får man veta att det funnits många fabriker men att bara en finns kvar, nämligen Pythagoras i Norrtälje.

Anmäl text- och faktafel

En gång i tiden var den politiska avsikten att fabriken skulle rivas till förmån för ett bostadsprojekt. Efter folkliga protester bevarades fabriken och vi har under många år kunnat besöka museet, som inte bara berättar om hur man byggde motorer utan även om våra förfäders arbetsmiljö som verkstadsarbetare och ingenjörer.

Nu verkar det dock som om vår politiska ”majoritet” vill svälta ut museet. Man har visserligen skapat en ny organisation ”Norrtälje museer” som skall avlasta museerna med administrativ kompetens. Men man har samtidigt sänkt Pythagoras anslag så långt att styrelsen blivit tvungen att varsla personal med speciell kompetens vad gäller sådant som att på ett säkert sätt köra tändkulemotorer och sköta remtransmission. En kompetens som kan bli svår att ersätta.

Vi sverigedemokrater tycker det är viktigt med ”mer verkstad” även i musei- och kultursammanhang. Museet innehåller inte bara gamla maskiner utan även dokumentation som visar inte bara hur gamla tiders ingenjörs- och verkstadsarbete gick till utan även hur arbetarrörelsen spred sig i Norrtälje och förbättrade villkoren i den kalla och dragiga fabriken.

Vi sverigedemokrater har honnörsorden ”trygghet och tradition”. Pythagoras ger en glimt av en tid när tryggheten var helt beroende av den personliga försiktigheten. Tradition är för oss bland annat att bevara minnen från den tid då Sveriges välstånd byggdes upp.

Dennis Ekström (SD), ledamot kultur- och fritidsnämnden

Ingmar Ögren (SD), ledamot Motorfabriken Pythagoras styrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel