Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timo Lahti med svenska landslaget på läger i Polen – fyra Rospiggsförare medbjudna till Ostrow

Förbundskaptenen i speedway, Morgan Andersson, har plockat ut femton seniorer och fem juniorer för ett uppstartsläger i polska Ostrow. Inbjudna från Rospiggarna är Andreas Jonsson, Jacob Thorssell, John Lindman och Timo Lahti.
– Det är första gången för mig och känns riktigt roligt, säger den 24-årige finländaren.

Annons

Finländaren Timo Lahti har sedan ett par år varit omdebatterad då han valt att köra på svensk licens. Belackarna har hävdat att det bara varit en manöver från Rospiggarna för att lättare kunna fylla upp svenskkvoten i elitserielaget, men för Timo har det handlat om något helt annat.

Han har tidigare sagt till NT att han valt att "bli svensk" för att få möjlighet att utvecklas mer som förare, att få möta och vara med bland de allra bästa oftare.

LÄS ÄVEN: Kritik mot att Lahti kör på svensk licens

Rospiggarnas lagledare Mikael Teurnberg kommenterade det hela så här 2014:

– Timo har bott och haft sin bas i Hallstavik sedan 2011. Finland är en liten speedwaynation och kör inte lag-VM eller har några mästerskap av klass. Är väl inte konstigt att Timo vill ge sig själv chansen till annat? Att han vill testa att köra ett tufft SM och att på sikt slåss om en plats i ett landslag som kör lag-VM?

LÄS ÄVEN: "Världsklass, Lahti!"

Nu gör Lahti, som i höstas blev svensk medborgare, alltså debut i en svensk landslagstrupp, visserligen en slags bruttotrupp, men ändå.

– Självklart känn det fantastiskt kul. I slutänden hoppas jag vara snabb nog att få plats i det svenska laget i lag-VM när det är dags för det, säger Timo Lahti.

Morgan Andersson:

– I stort sett hela det svenska toppskitet är med i Polen nu i helgen. Det är bara Joonas Kylmäkorpi som saknas på grund av en knäskada. Tanken med lägret är att killarna så tidigt som möjligt får möjlighet att testa maskinerna ock köra in cyklarna.

Kylmäkorpis återbud öppnade för ännu en Rospiggsförare, då John Lindman bjöds in som ersättare till lägret som alltså hålls den 17-18 mars i polska Ostrow. Lindman, som tog JSM-brons individuellt 2015 och var med och vann SM-guld med Rospiggarna 2016, gör också han debut i de här sammanhangen.

– Jag var uttagen även i fjol till lägret i Tyskland, men tvingades då avstå på grund av en fotskada, så nu blir det första gången och det känns skitkul, säger 23-årige Lindman. Det betyder mycket att få komma i gång tidigt och även att få hänga med de äldre rutinerade killarna, som Fredrik Lindgren, Antonio Lindbäck och Andreas Jonsson och lära sig av dem.

– För egen del hoppas jag verkligen att jag kan få en bra ingång i den nya säsongen, det har varit strul med blindtarmsoperation för två år sedan och bruten fot förra vintern så nu vill jag kunna vara så bra förberedd som det bara år inför säsongen, fortsätter Lindman. Och då bidrar det så klart mycket att få vara med i det här sammanhanget redan nu.

Förbundskaptenen Morgan Andersson har mycket att se fram emot kommande säsong.

– Bland annat vill vi så klart ta oss till den tredje lag-VM-finalen i följd. det blir inte lätt. Vi kvalar i Västervik som i fjol, men med tuffare motstånd. I fjol var det bara Australien emot, nu ställs vi mot både Danmark och Ryssland.

– Individuellt hoppas jag så klart på riktigt bra GP-säsong för Fredrik Lindgren och Antonio Lindbäck.

När det gäller EM, där en av deltävlingarna för övrigt går i Hallstavik, hoppas Morgan Andersson också på full svensk utdelning, till att börja med i kvalet.

– Vi har fyra platser dit och där kommer vi i landslagsledningen välja ut vilka förar som får kvala, liksom vi gör när det gäller vilka fyra svenskar som ska få kvala till GP 2018.

Mer läsning

Annons