Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pove Persson: Klubbarna måste botas från sin "väderförnekelse" och sluta lura publiken

Det är tur att jag lärt mig. Att alla åren som reporter runt speedwaysporten och dess klubbar har givit rutin.
Annars hade jag i onsdags åkt 84 mil tur och retur till Vetlanda helt i onödan.
Frågan är när speedwayklubbarna ska lära sig?

Annons

I en paus i matchen som blev av i onsdags, Smederna-Masarna, ägnade programledaren i Cmore Stefan Klemetz, förbundskaptenen Morgan Andersson och experten Mats Olsson, efter att de strax innan meddelat att matchen mellan Vetlanda och Rospiggarna ställts in på grund av regn, en stund åt att diskutera hur speedwaysporten ska kunna locka nya åskådare, gärna yngre, till arenorna.

LÄS ÄVEN: Mötet mellan Elit Vetlanda och Rospiggarna ställdes in

En bra och viktig diskussion med mer eller mindre vildsinta idéer. Visst borde speedwayen försöka hitta ny publik. Givetvis.

Men borde man inte också ägna sig lite mer åt att försöka behålla den publik man har?

Speedwaysporten har i åratal klappat sig för bröstet över att den är Sveriges tredje största publiksport bland arenaidrotterna. Väl så.

Men hur länge till är den det när man fortsätter att göra som de gjorde i Vetlanda i onsdags, nån annanstans dagen efter och på ännu ett ställe nån annan dag?

Det regnar och regnar och prognoser talar sammantaget sitt tydliga, nå ja, språk.

Men man väntar, väntar, väntar, tar beslut om att matchen ska köras, väntar, tar ett nytt beslut om att matchen ska köras fast lite senare, väntar, väntar, meddelar att "snart kommer vi i gång", väntar - och ställer in.

Vädret rår ingen över. Men om det finns en sjukdom som heter "väderförnekelse" så är det vad de flesta speedwayklubbar drabbats av.

I onsdags morse klev jag upp vid åtta-tiden. Skulle kolla väderprognoserna som sedan tidigare inte sett lovande ut i Vetlanda. Skulle jag ge mig iväg på totalt 8-9 timmars bilåkande eller inte?

En blick på 5-6 väderprognoser gjorde valet enkelt. Jag stannade hemma. Det kommer inte bli någon match för det skulle ju regna i mer eller mindre ett dygn. Jag visste det.

Alla som kollar själv fattade det. Alla med sunt förnuft fattade det. Och jag tror att även klubben, innerst inne, fattade det. Man låtsades bara inte om det. Som brukligt när det gäller speedway.

Klubbarna vill köra till varje pris, det kostar liksom på att arrangera en match till, att få hit alla förare en gång till, men även fast man självklart inte vill det förnekar man faktum och lurar dit publiken.

Ihållande regn då. Ihållande regn senare, och ännu senare. Men budskapen från arrangörande klubbar är nästan alltid lika självklara: "Vi ska köra", "Givetvis", "Det blir match".

Lägg därtill mantrat som den här gången gällde sedan dagen innan: "vi har täckt banan, så det är inga problem".

Korrekt så klart. Men det hjälper ju bara om det slutar regna...

För några år sedan skrev jag en krönika som ni kan läsa på länken här under. Jag avhandlade samma sak då som nu.

LÄS ÄVEN: Krönika. Pove Persson: "Regn - då dyker Bagdad Bob upp på arenorna"

Hur klubbarna, genom att försöka köra match in absurdum, misshandlar befintlig publik. Publiken åker i vissa fall långt, betalar sig in. För att få sitta och glo i kyla och blöta.

I bästa fall på traktorer och banpersonal som sliter för att få en bana i åkdugligt skick.

I värsta fall på ingenting mer än andra i publiken som också hukar under paraplyer eller sitter i regnponchos.

Hur svårt ska det vara att ställa in en match i tid? När ALLA som vill se det ser att det kommer att regna hela dagen och kvällen.

Gör om gör rätt. Sluta lura den publik ni har.

Till sist: Stort grattis till finalplatsen, Smederna! Välförtjänt, även om det ett tag satt hårt åt.

Mer läsning

Annons