Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Rospiggarnas supertävling – med mixade klasser och tippad publikfest: "Actionfyllt och intensivt"

På fredag arrangeras Rospiggarna Superenduro 2016. Tävlingen där eliten i enduro gör upp – med en speedwayklass som extra krydda.
– Det finns ett oerhört stort intresse. Vi hoppas på runt tusen personer, säger föraren och medarrangören John Nyström.

Annons

Under fredagen förvandlas Rospiggarnas hemmaborg, HZ Bygg Arena, till en bana ämnad för superenduro. Då avgörs nämligen tävlingen Rospiggarna Superenduro 2016 på arenans innerplan.

Samlad kommer stora delar av enduroeliten, med arrangören och föraren John Nyström i spetsen, att vara. Liksom ett stort antal speedwayförare – som kommer att göra upp i en så kallad speedwayklass.

– Det blir tre klasser, en herr- och damelit. Och sedan kommer vi att köra en speedwayklass, med både aktiva och mindre aktiva förare på cross- och endurocyklar, säger Nyström.

John Nyström testkörde banan på HZ Bygg Arena under veckan.

Som själv provkörde banan under tisdagen – och gav den högsta betyg på förhand.

– Det är en simplare variant av en superendurobana. Den ser ganska häftig ut och det är rätt stora hopp och hinder. Nej, den känns väldigt bra och kommer att öppna upp för bra fajter och racing under heaten. För ändamålet ger jag den en tia i betyg, men sedan är det svårt att säga mer innan tävlingen har avgjorts. Men den är också bred, vilket lär ge gott om plats till förarna.

Hur kommer speedwayförarna med Rospiggarnas John Lindman och Jacob Thorssell i spetsen att klara sig, tror du?

– Det är jättesvårt att säga. Jag har ju hållit på med det här så länge att hindren inte ska vara några större problem. Självklart är Thorssell och de andra skickliga förare som behärskar motorcyklar, men sedan får vi se hur de grejar hindren. Jag tror att de kommer att kunna ta sig fram på ett bra sätt, säger Nyström.

Nyström och hans team har tidigare arrangerat liknande tävlingar i norduppländska Öregrund i samband med den årliga båtveckan.

– Där har vi kört två gånger. Det här blir första gången tillsammans med Rospiggarna och jag ser fram emot det väldigt mycket. Det kommer att bli väldigt skoj och jag hoppas på bra väder för publiken. Det finns dessutom läktare med tak, så det kommer att bli kanon oavsett väder.

Vad ser du fram emot mest?

– Att möta de andra förarna på den här typen av bana. Vi har försökta att bjuda in förare som håller en jämn och hög nivå, för att det ska bli riktigt spännande i heaten.

Vad tror du publikmässigt?

– Svårt att säga, men vi hoppas på mellan 500 och 1000. När vi har arrangerat i lilla Öregrund har det varit upp mot tusen personer och det här är lättillgängligt. Det finns ett stort intresse och det är många som har hört av sig om förköp av biljetter, så vi siktar på tusen personer, säger Nyström.

Och levererar sedan en ordentlig uppmaning inför fredagen:

– Åtta förare kommer att göra upp på en fin, men kort bana. Det kommer att bli otroligt actionfyllt med snabba och intensiva heat. Och efter tävlingen fortsätter vi med mat och trubadur i arenans restaurang. Det här får man inte missa.

Rospiggarna Superenduro 2016 börjar 18.30.

Mer läsning