Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslutet: Indianerna beviljas rekonstruktion

Artikel 12 av 22
Indianernas pengabråk
Visa alla artiklar

Indianerna undviker konkurs – åtminstone tills vidare.
Bolaget beviljades på måndagen rekonstruktion av Örebro tingsrätt, och är därmed skyddat de närmaste tre månaderna.
Därmed talar det mesta också för att laget kommer till start i elitserien 2017.

Annons

Tipsa na.se dygnet runt på sms 72 019 - vinn 3000 kronor

Indianerna beviljas rekonstruktion.

Örebro tingsrätt beslutade på måndagen att bevilja den ansökan om rekonstruktion som Indianerna Speedway AB lämnade in i fredags. Advokaten Anders Sandberg, som klubben jobbat med sedan tidigare, har utsetts till rekonstruktiör.

LÄS MER: Lindbäck om Indianernas rekonstruktion "Vill inte se dem på speedwaybanan"

Mycket talar nu för att Indianerna kommer att kunna komma till start i elitserien 2017, men avgörande blir ett borgenärssammanträde, där alla personer och bolag som Indianerna Speedway AB är skyldigt pengar, däribland nio av fjolårets förare, kommer att samlas. Ett sammanträde som äger rum den 24 mars. Där lär det framgå om det finns några utsikter att få bolagets skulder nedskrivna.

Om Indianerna kommer till start i elitserien körs seriepremiären borta mot Elit Vetlanda den 9 maj. Blir det konkurs för bolaget kan Kumla MSK i bästa fall börja om med ett serielag i division 1.

Allt om krisen i Indianerna hitter du här: Indianernas pengabråk

Indianerna Speedway AB bildades den 25 februari 2011 som ett helägt dotterbolag till föreningen Kumla MSK, och gjorde de fyra första åren resultat runt plus/minus noll (som bäst 13 000 kronor plus 2013, som sämst 1 700 kronor minus 2015), och beräknades vid slutet av 2015 ha ett eget kapital på 127 000 kronor.

Men under 2016 minskades bolagets intäkter med över 1,7 miljoner kronor samtidigt som utgifterna ökade med nästan en miljon, vilket gjorde att bolaget gjorde en förlust på 2,7 miljoner kronor. Det mesta, över 2,4 miljoner kronor, berodde jämfört med resultatet 2015 på ökade ersättningar till förarna i elitserien och minskade bidrag från kommunen, även om det jämfört med budget främst handlade om uteblivna sponsorintäkter som skulle kompenserat de två andra posterna.

Dan-Åke Moberg och Daniel ”Dalle” Andersson Bäckström satt i styrelsen från början, Robert Larsson 2011–2012 och Jan Harrysson 2013–2016. När de ekonomiska problemen blev offentliga i höstas valde först ”Dalle”, i mitten av november, och därefter också Harrysson, i början av december, att avsäga sig sina styrelseuppdrag. Den 20 december 2016 valde Kai Salonen att gå in som suppleant i styrelsen för att göra den beslutsmässig, eftersom Moberg, som varit ordförande sedan starten, då var själv kvar och juridiskt sett inte fick fatta några beslut.

Sedan den ekonomiska krisen blev känd har mycket talat för konkurs, men nu finns alltså en sista strimma hopp för klubben om att undvika en sådan.

LÄS OCKSÅ (PLUS):

Fredrik Lindgren: "Det är väldigt mycket pengar – kan inte säga hur jag kommer agera"

Indianernas advokat: "Räcker med att några förare säger nej så är det kört"

Skulderna till förarna

På måndagen beviljades en ansökan om rekonstruktion för Indianerna Speedway AB, ett bolag som är helägt av föreningen Kumla MSK, av Örebro tingsrätt.

I borgenärsförteckningen, listan över personer och företag som Indianerna Speedway AB är skyldigt pengar, finns nio förare som i fjol körde för Indianerna i elitserien med: Adrian Cyfer, Joel Andersson, Miroslaw Jablonski, Fredrik Lindgren, Gregorz Zengota, Antonio Lindbäck, Maxim Bogdanovs, Niels-Kristian Iversen och Piotr Protasiewicz. Det framgår inte exakt hur mycket bolaget är skyldigt var och en, men Iversen och Cyfer har lämnat sina skulder, på knappt 900 000 respektive drygt 130 000 kronor, vidare till Kronofogden vilket gjort de summorna offentliga. I november uppgav klubben att den totala skulden till förarna och förarnas bolag låg på 2 244 000 kronor.

LÄS OCKSÅ:

Brännmyr: Siffrorna offentliga men frågorna kvarstår – hur kunde Indianerna låta det här hända?

Indianernas advokat bryter tystnaden: "Jag tror ingenting"

Bakgrunden: Krisen i Indianerna

Alla artiklar i
Indianernas pengabråk
Annons