Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryss sist in i Rospiggarnas isracinglag - Teurnberg: "Ett slagkraftigt lag"

Nu är Rospiggarnas isracinglag fyllt med förare. Sist in är Europamästaren från 2013 och 2015, unge ryssen Igor Saidullin.
– Jag tror vi har byggt ett rätt slagkraftigt lag, säger Mikael Teurnberg, som nu när lagbygget är klart lämnar över ledarrollen för isracinglaget till sin bror Stefan.

Annons

När isracingsäsongen drar i gång efter årskiftet infaller ett historiskt ögonblick för klubben. Mikael Teurnberg har byggt Rospiggarnas första isracinglag och kommer att delta i serien.

Rospiggarna kommer alltså att säsongen 2018 för första gången i klubbens historia ha ett isracinglag i serietävlande. Seriepremiären är i början av januari och första hemmamatchen på HZ Bygg Arena kommer att köras den 20 januari.

– Det är historiskt det här, säger Mikael Teurnberg. Vi har byggt ett lag som jag tror är ganska slagkraftigt när de bästa förarna kan vara med. Målet är att göra en bra första säsong sedan får vi se hur lågnt det räcker.

TEXT OCH TV: Se då 97-årige Olle Åhnström uppvisningsköra inför SM 2016. Dyker han upp även 2018?

Truppen Teurnberg byggt ihop är ganska bred, med elva förare. Det är bara fyra förare plus en reserv som kör varje match, så konkurrensen blir tuff.

Truppen (som ni ser i sin helhet längre ned) består av tre svenskar, med Jonas Andersson som det största hemmanamnet då han kört speedway i klubben tidigare, fyra finländare, två tyskar, en tjeck och en ryss. Sist in bev ryssen Igor Saidullin.

– En bra förare som vunnit EM 2013 och 2015 (slog då bland andra världsmästaren och storfavoriten Nikolaj Krasnikov), säger Teurnberg. Han är 24 år och väldigt ung med isracingmått mätt.

Tunga namn i laget blir också tjecken Jan Klatovsky, elva i VM i år, och tyske Max Niedermaier, 12:a i VM i år.

– Problemet är att alla de tre kommer att köra GP-serien (VM) i år och när det drar igåg i februari är de inte tillgängliga för oss. Men första delen av serien och framför allt i hemmapremiären kommer de att vara med.

Var kom idén om att starta ett isracinglag ifrån?

– Det har vuxit fram i några år, säger Mikael Teurnberg. Vi har ju kört några isracingtävlingar i några år, vi ska ju till exempel arrangera SM individuellt 2018 för tredje året i följd, och när vi körde en seriematch i Hallstavik när de ville ha en neutral bana så var det någon som sa att "ska inte ni starta ett lag?"

– När då Jonas Andersson börjat köra isracing och tände på idén så tänkte jag att okej, vi kör.

När säsogen drar igång tänker inte Mikael Teurnberg vara lagledare. Nån gräns för hans engagemang i klubben måste det få finnas, menar han.

– Ja, det blir för mycket för mig så min bror, Stefan, kommer ha hand om laget.

Serien körs i sammandrag där de fem lagen har två hemmamatcher i var. Lagen i serien är Rospiggarna, Örnsköldsvik, Strömsund, Gävle och Bollnäs.

Rospiggarnas trupp: Jonas Andersson, Tommy Flyktman, Mikael Jarl från Sverige, Antti Aakko, Jussi Nyrönen, Markko Larronmaa, Matti Hanninen, alla från Finland, Tobias Busch, Max Niedermaier, Tyskland, Jan Klatovsky, Tjeckien och Igor Saidullin, Ryssland.

LÄS ÄVEN: Isracing-SM i Hallstavik även 2018

(+) LÄS ÄVEN: Krönika. Pove Persson: "Isracing är grymt underhållande - men förarna måste vara komplett galna"

LÄS ÄVEN: Isläget under kontroll

LÄS ÄVEN: Så många såg SM 2016

SE ÄVEN: Bildalbum från SM-tävlingen 2017

(+): Kanonisats på isen av Rospiggarnas debutanter

LÄS ÄVEN: Tronskifte i familjen när SM 2017 avgjordes

Mer läsning

Annons