Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I helgen skrivs historia i Rospiggarna när isracinglaget gör seriedebut: "Vi ska slåss bakom de två bästa lagen"

Nu är det dags för historisk seriepremiär för Rospiggarnas nybildade isracinglag. Tre matcher på tre dagar väntar i helgen.
– Vi kan tyvärr inte ställa upp med det lag vi tänkt från början, men vi kan nog vara med och slåss där bakom de två bästa lagen, säger Rospiggarnas lagledare Stefan Teurnberg.

Annons
Tre tävlingar på tre dagar väntar när årets isracingserie dra igång i helgen.

Det blir tuffa papper direkt när isracingssäsongen drar i gång för det nybildade laget i Rospiggarna. Match i kväll fredag i Strömsund, lördag i Örnsköldsvik och söndag i Bollnäs. Och dett utan de två tilltänkta tyska förare, Max Niedermaier och Tobias Busch, som nyblivne lagledare Stefan Teurnberg hade tänkt sig.

– De kunde inte komma loss till den här helgen tyvärr, på grund av papper som inte blev klara, säger han. Örnsköldsvik, med bland andra de svenska stjärnorna far och son Stefan och Niclas Svensson och Ove Ledström är storfavoriter tillsammans med Strömsund som bland andra har två starka namn i österrikaren Franky Zorn och holländaren Jasper Iwema. Men vi borde på sikt kunna vara med och slåss med Bollnäs och Gävle om tredjeplatsen.

Rospiggarna kommer till start med Jonas Andersson, tidigare speedwayförare i Rospiggarna och Vargarna, tjeckiske stjärnan Jan Klatovsky, finländaren Jussi Nyrönen och Mikael Jarl från Norrköping.

– Klatovsky kör på högsta internationella nivå i VM-serien, dit han ska försöka kvala in även i år så på honom finns det förväntningar, säger Stefan Teurnberg. Sedan hoppas vi på att Jonas Andersson (SM-femma i fjol), som nu gör sin blott andra isracingsäsong, tar ännu ett kliv, han har stora möjligheter till det.

Stefan Teurnberg ser fram mot första tjänstgöringshelgen som lagledare för Rospiggarnas isracinglag.

En seriematch består av fem lag och körs i parkörning med fyra förare från två lag i varje heat. Flest förarpoäng per lag efter 20 heat vinner matchen.

Att Stefan, bror till Rospiggarnas allt i allo och lagledare för speedwaylaget, Mikael Teurnberg, sa först nej när brorsan frågade om han kunde tänka sig att leda isracinglaget.

– Första tanken och svaret var nej. Men när jag sedan satt i bilen och tänkte igenom det hela ändrade jag mig. Främsta skälet till det är helt enkelt att jag verkligen gillar och är fascinerad av isracingen. Jag ser hellre isracing än speedway.

Själv ser sig Stefan Teurnberg som lite av en motorsportnörd, som själv provat på det mesta, utom just isracing.

– Jag har senaste tiden och ska även i år, så mycket tid och pengar tillåter, köra Nordic Classic Roadracing, en veteranserie. Annars är intresset i det stora hela kopplat till motorsport generellt och då även bilar. Antal hjul spelar ingen roll.

Nu hoppas alla i Rospiggarna att vädret slår om så att det kommer att kunna byggas färdigt is på HZ Bygg Arena i Hallstavik, till det som är tänkt att bli en historisk första hemmamatch, den 20 januari.

– Det ska ju bli kallare nu sägs det, så vi får hoppas på det, säger Stefan Teurnberg. Då hoppas jag också kunna köra med det på papperet bästa laget, vilket innebär även vår ryske stjärna Igor Saidullin.

Jonas Andersson är en av förarna som i helgen är med när Rospiggarna gör debut i seriesammanhang när det gäller isracing. Foto: NT

Rospiggarnas isracingtrupp: Jonas Andersson, Tommy Flyktman, Mikael Jarl från Sverige, Antti Aakko, Jussi Nyrönen, Markko Larronmaa, Matti Hanninen, alla från Finland, Tobias Busch, Max Niedermaier, Tyskland, Jan Klatovsky, Tjeckien och Igor Saidullin, Ryssland.

LÄS ÄVEN: Ryss sist in i Rospiggarnas isracingtrupp

LÄS ÄVEN: Isracing-SM i Hallstavik även 2018

(+) LÄS ÄVEN: Krönika. Pove Persson: "Isracing är grymt underhållande - men förarna måste vara komplett galna"

SE ÄVEN: Bildalbum från SM-tävlingen 2017

(+):  Kanonisats på isen av Rospiggarnas debutanter

LÄS ÄVEN: Tronskifte i familjen när SM 2017 avgjordes

Mer läsning

Annons