Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motarbeta inte mobiltäckning

Alla som bor i Dalarna kommer att kunna se på tv även i framtiden. Inte heller släcks mobiltelenätet ner utanför Mora.

Annons

Det är resultatet av att miljönämnden i Mora-Orsa, efter flera års tvekan, i går beslutade att inte införa en ”strålningsfri zon” utanför Mora.

Bakgrunden till beslutet är att en man i Venjan utan Mora har klagat på strålningen från mobilmasterna, som han hävdade gav honom huvudvärk, ryggproblem och stickningar i hjärtat. Tjänstemännen på kommunernas miljökontor togs mannens klagomål på fullaste allvar och ville tvinga mobilteleföretagen att rikta om sina antenner. På samma sätt ville man att statliga Teracom skulle rikta om sina antenner för radio och tv.

Detta skulle få stora konsekvenser, inte bara för mannens grannar, utan för stora delar av Dalarna. Miljökontoret ville nämligen att strålningen vid mannens fastighet skulle bli mycket låg, 50 nanowatt per kvadratmeter, och för att klara detta riskerade halva Dalarna att bli utan tv.

Fenomenet elöverkänslighet är mycket omstritt. Många hävdar att de blir sjuka av strålningen från radio-, tv- och mobiltelemaster. Många politiker har tagit de sjukas uppgifter på fullt allvar och till exempel krävt att strålningsfria zoner skall inrättas.

Från Socialstyrelsens och den etablerade vetenskapens sida finns det dock inget stöd för att elektromagnetiska fält kan orsaka elöverkänslighet, eftersom någon sådan känslighet inte har kunnat påvisas i vetenskapliga försök. Det finns inte ens något stöd för att elöverkänslighet är en sjukdom. Istället menar man att överkänsligheten har psykologiska orsaker.

Det är ett rättvisekrav att de som bor på landsbygden kan använda sin mobiltelefon utan problem. Så är det inte i dag. Istället ligger många platser i mobilskugga.

Så länge som inga vetenskapliga bevis finns för att strålning från mobilmaster orsakar elöverkänslighet bör därför politikernas jobba för att fler kommunmedborgare får god mobiltäckning. De bör alltså inte besluta om att släcka ner mobilnätet över stora områden eller skapa ”strålningsfria zoner”, åtminstone inte utan att alla som bor där har godkänt detta. En kommuns politiker bör arbeta för att alla kommunmedborgare skall få bättre kommunikationsmöjligheter, inte sämre. Detta tycks inte miljönämndens ledamöter i Mora-Orsa ha förstått.

Det är också tveksamt om Norrtäljes politiker förstått detta. I förslaget till ny utvecklingsplan står det att kommunen ”bör utpeka några områden i kommunen där man eftersträvar att den elektromagnetiska strålningen inte bör ökas”. Det betyder att Norrtälje kommun, utan vetenskapliga grunder, skall besluta att vissa kommunmedborgare aldrig kan använda sin mobiltelefon i sina hem.

Det är en mycket konstig inställning. Den formuleringen i utvecklingsplanen bör därför ändras.

Annons