Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mot stjärnorna på Kanarieöarna

Kanarieöarnaär inte bara sol och bad. Här finns också en himmel som lämpar sig extra väl för att studera stjärnor. För andra gången arrangeras rymdfestivalen Starmus på Teneriffa i år.

Festivalen äger rum den 22-27 september och är världens enda som förenar Nobelprisvinnare, astronauter och astrofysiker med biologer och antropologer. Anledningen till att festivalen arrangeras just här är att himlen ovanför Kanarieöarna anses skonad från föroreningar av ljuspartiklar och det därför är möjligt att tydligare observera stjärnor där än på många andra platser i världen. Observatoriet på berget Teide på Teneriffa och Roque de los Muchachos, observatoriet på La Palma, är strategiska platser för att studera stjärnor. På La Palma finns dessutom ett av världens mest kraftfulla teleskop.

Fest i observatoriet

I år kommer bland annat fysikern Stephen Hawking och astronauterna Walt Cunningham och Charlie Duke att besöka festivalen. En av höjdpunkterna är Star Party, som äger rum i ett av öns observatorium den 24 september. Den 26 september står musiken i centrum då bland annat Brian Mayintar scenen under konserten Sonic Universe.

Mer information och program påwww.starmus.com