Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möt SD med argument – inte talkörer

Sverigedemokraterna är ute på valturné inför söndagens EU-val. Den 9 maj var man här i Norrtälje och höll torgmöte på Stora torget.

Annons

Det skapade stor uppståndelse, med stor polisinsats och avstängd biltrafik runt torget. Partiledaren Jimmie Åkesson och hans partikamrater möttes nämligen av motdemonstrationer som dels vände ryggen mot Jimmie Åkesson, dels störde mötet genom att skandera och ropa. Polisen fick gripa in för att Sverigedemokraterna skulle kunna hålla sitt torgmöte.

Det här var ingen engångshändelse. Liknande scener tycks spelas upp på varje plats Jimmie Åkessson besöker på sin valturné. Varje gång måste polisen gripa in och försöka få tyst på motdemonstranterna, så att torgmötet kan hållas. Oftast lyckas detta, som här i Norrtälje, men inte alltid. I Göteborg förra veckan fick torgmötet ställas in.

Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti, vars värdegrund bygger på fördomar, rädsla och hat. Det är därför inte konstigt att partiet skapar heta känslor och att många vill protestera mot dem.

Samtidigt gäller yttrandefriheten självklart även för Sverigedemokraterna. Även detta partis företrädare har rätt att föra fram sina åsikter på torgmöten. Även Sverigedemokraternas argument skall bemötas med motargument, inte med talkörer.

Det är därför mycket olyckligt ur demokratiskt synpunkt att motdemonstranter försöker stoppa Sverigedemokraternas möten. Tysta protester, med plakat eller genom att vända ryggen mot Sverigedemokraterna, är helt okej. Talkörer, vars syfte är att överrösta budskapet på torgmötet, är det inte.

Inte heller är det okej att sabotera Sverigedemokraternas valpropaganda, som att riva ner partiets valaffischer eller att vägra att dela ut partiets valsedlar i EU-valet, som en grupp brevbärare meddelat på Facebook att de planerar att göra. Än värre är att hota och trakassera Sverigedemokratiska politiker. Enligt Brottsförebyggande rådet är Sverigedemokraterna det parti som har flest politiker som blir utsatta för hot och trakasserier.

Det här är metoder som är helt odemokratiska, och som måste fördömas å det grövsta. För även om det är förståeligt att många ogillar Sverigedemokrater och deras idéer, så måste protesterna göras enligt demokratiska spelregler. För vad är nästa steg? Att motdemonstranter stoppar ett moderat eller ett socialdemokratiskt torgmöte? Att brevbärare stoppar valsedlar från Centerpartiet och Miljöpartiet?

Till detta kommer att dessa motdemonstrationer skapar stor uppståndelse, och innebär därmed reklam för Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna på ett helt annat sätt än för andra partiers valturnéer. De gör också att Sverigedemokraterna kan fortsätta odla den myt av ”motarbetade” som de så gärna gör. Motdemonstrationerna motverkar därmed sitt syfte.