Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möt Elin som leder NT:s jakt på nyheter – därför är rötterna i Rimbo så viktiga: ”Ser läsarna i ögonen varje dag”

Som liten gömde hon sig i garderoben och tjuvlyssnade på storasyskonens hemligheter.
Det var bara början på sökandet efter sanningen.  
Idag leder Elin Rantakokko NT:s dagliga jakt på nya avslöjanden.
– Vi ska vara först med den korrekta nyheten, säger 32-åringen från Rimbo.

NT kommer under året att presentera redaktionens medarbetare. Det här är den första delen

Man skulle kunna säga att allting startade hemma hos mormor i början på 1990-talet.

Det var i alla fall där och då som Elin Rantakokko, 6 år, fick syn på ett exemplar av Fagersta-Posten.

– Det sägs att jag lyfte upp tidningen från ett bord och sa ”det här ska jag göra”. Redan då hade jag väl någon slags vilja att undersöka, leta efter svar och berätta för andra hur allt låg till. Jag var nyfiken, helt enkelt. Och det behöver man nog vara som journalist, annars blir det tråkigt i längden. När jag var liten gömde jag mig i garderoben för att tjuvlyssna på mina systrar, säger hon.

Och det fanns några stycken att spionera på.

Med hela tio syskon omkring sig växte Elin upp i Rimbo, yngst i Roslagskända storfamiljen Rantakokko.

– Rantakokko? Jaha, det är ni som är så många! Ungefär brukar folk säga när jag presenterar mig, haha. Men det är inte så konstigt, familjen är stor och efternamnet är rätt unikt. Däremot har jag nog präglats av familjen på andra sätt. Skulle man höras bland tio syskon fick man ta för sig, så jag lärde mig ganska tidigt hur man tar plats och tar gärna ledarroller i grupper även idag, säger Elin.

Har det alltid varit oproblematiskt?

Nej, inte helt och hållet. Är man ung och kaxig kvinna med starka åsikter så stöter man såklart på motstånd här och var. Det har väl hänt att jag blivit kallad ”lilla gumman” och saker i den stilen, men det brukar försvinna rätt snabbt när folk märker att de inte får något gehör för den attityden. Jag har fått bra stöttning av mina chefer genom åren så några större problem har det egentligen inte varit.

I dag är Elin Rantakokko både nyhetschef och ställföreträdande utgivare för Norrtelje Tidning. En logisk utveckling då NT alltid varit basen för karriären. Här fick hon chansen som ungdomsreporter 2004, här gjorde hon praktik under journalistutbildningen 2009 och hit återvände hon 2015 efter några år som nyhetschef på Avesta Tidning.

Jag trivs jättebra på NT. Vi har en tajt grupp och det är högt i tak och bra attityd på redaktionen, säger hon.

Vad betyder det för jobbet att vara uppväxt på orten?

– En hel del, tror jag. Har du en lokal anknytning vet du vilka frågor som engagerar. Jag som är från Rimbo kunde personligen känna att jag blev berörd när Bålbroskolan revs, till exempel. Det handlar både om kunskap, att förstå hur allt hänger ihop, men också om respekt. Hur påverkas människorna som bor här av besluten som fattas och vad vi skriver? I Norrtälje ser vi läsarna i ögonen varje dag och måste kunna stå upp för vad vi publicerar.

Stormen Alfrida är ett exempel på det. Jag kan se det som en ynnest att bevaka en akut händelse som får konsekvenser för många, inte bara nästa dag utan för flera månader och kanske till och med för generationer framåt i tiden, säger Elin Rantakokko.

Hur fungerar du som arbetsledare i en sådan situation?

Jag blir superfokuserad och väldigt rak i min kommunikation om vad som ska göras. Det var samma sak vid terrorattentatet på Drottninggatan. Först fick alla ringa sina anhöriga för att se att de var okej, sen samlade vi oss direkt efteråt och skrev post-it-lappar med tänkbara vinklar att jobba utifrån.

Vad vill du att NT ska vara för läsarna?

– Vi ska vara först med den korrekta nyheten. Det är många som är oerhört snabba att sprida nyhetsbudskap via sociala medier i dag, men våra läsare ska kunna känna sig trygga med att NT:s artiklar är faktagranskade. Vi ska stå för en kvalitetssäkring, helt enkelt.

Hur går det till i praktiken?

– Mycket finns i våra rutiner. Att begära ut handlingar, att ställa obekväma frågor och även den där extra frågan som är så viktig. Vad har hänt? Vad vet polisen, yrkesutövarna och räddningstjänsten till exempel? Vad vet de inblandade? Borde någonting ha anmälts? Det är först när vi har hela bilden som jag känner mig trygg att publicera, säger Elin Rantakokko.

Namn: Elin Rantakokko

Roll på NT: Nyhetschef och ställföreträdande utgivare.

Ålder: 32.

Bor: Norrtälje.

Intressen: Vistas gärna i skog, mark och fjäll och gillar att åka skidor, både utför och på längden. Går dessutom på minst en konsert i månaden.

Det här gör en nyhetschef

Leder och fördelar arbetet på allmänredaktionen. Har du frågor, tips eller funderingar? Du når Elin Rantakokko på 0176-795 04 eller mejla på [email protected] Du som är i kontakt med en tidning omfattas alltid av käll- och meddelarskydd.

NT kommer under året att presentera redaktionens medarbetare. Det här är den första delen.