Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Monsterbilen ska dra in välgörenhetspengar: "Vill hjälpa dem att uppfylla deras önskningar"

Johan Ljungberg brinner för motorsport i allmänhet och folkrace i synnerhet.
Och för att förbättra barns tillvaro i vardagen.
För att samla in pengar till Min Stora Dag har 32-åringen från Rättvik byggt ett monster till folkracebil, som precis som vanligt kommer att säljas efter tävlingen.
– Vi vill höja ribban för att få mer anbud, säger han.

Annons

De senaste två åren har bröderna och folkraceentusiasterna Johan och Dan Ljungberg – den senare även klackledare för Mora IK – arbetat hårt för att samla in pengar till välgörenhetsorganisationen Min Stora Dag.

Bilar har byggts – en Opel Astra och en BMW E46 Coupé – och genom lotter där bilarna varit priset har hela 282 850 kronor inbringats till organisationen under de två år som projektet pågått.

LÄS MER: Byggde folkracebil för välgörenhet

I år är det Johan, boendes i Rättvik men som har sin verkstad i Mora, som arbetat vidare med välgörenhetsprojektet. I ett samarbete med Skepptuna Motorklubb – som anordnar helgens tävlingar – har Johan byggt en bil på mer eller mindre egen bekostnad.

– Skepptuna kommar att skänka hälften av anbudsintäkterna till Min Stora Dag. Sen går kostnaden på bilen, 6 500 kronor även dit. Vi är också med i en tävling om finaste byggda bil där det går att vinna 5 000 kronor, så där kan det bli ännu mer, säger Johan Ljungberg, som började köra folkrace när han var 15 år gammal.

I dag är Johan 32 år, och han har lagt ned många timmar på bilbygget. Något han mer än gärna gjort för det goda ändamålet. Och återigen är det en Opel Astra han satt tänderna i.

– Det är en riktigt potent maskin. Bilen är byggd för folkrace men det är inte en vanlig folkracebil. Mellan tummen och pekfingret har bilen säkert kostat kring 70 000 kronor, där bara motorn kanske ligger runt 50 000 kronor. Vi vill höja ribban för att få mer anbud.

Johan Ljungberg, som driver ett företag där han bygger tävlingsbilar åt andra, och hans bror Dan har även lyckats inspirera andra med sitt engagemang.

– Det är underbart att fler har fått upp ögonen och gör som vi. Det är oerhört bra och jag är tacksam att det är fler tävlingar som nu skänker och donerar pengar till exempelvis barncancerfonden.

Hur kommer det sig att du brinner för Min Stora Dag så mycket?

– Tack och lov har jag själv friska barn, men jag vet hur många har det och jag vill hjälpa de barnen att få uppnå sina önskningar. I många fall är det en tidsfråga hur länge de kan leva och kan jag hjälpa dem att få deras önskningar att gå i uppfyllelse så vill jag det. De ska få göra det de verkligen vill.

På Min Stora Dags webbplats har Johan Ljungberg även startat en insamling kallad "Motorsporten hjälper sjuka barn", där vem som helst kan donera pengar till välgörenhetsorganisationen. Insamlingen stänger på måndag.