Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moment 22 för den som vill starta eget

Annons

Robert Beronius skriver i en debattartikel om kommunanställdas möjlighet att starta eget. Jag tycker att det är ett bra initiativ att man uppmuntrar kommunanställda att starta eget inom konkurrerande verksamhet till kommunen. Det behövs fler innovativa och kreativa utförare för att vård och omsorg skall fortsätta utvecklas och arbetsvillkor för anställda förbättras genom ökad konkurrens.

Anmäl text- och faktafel

Det finns dock andra stora hinder för personal som vill starta eget inom vård och omsorg än svårigheter att ta tjänstledigt. Det kan till exempel se ut så här i tillståndspliktig verksamhet som den vi bedriver:

• Du får inget tillstånd om du inte har lokaler och personal och till detta behöver du finansiering.

• Det är svårt att få finansiering utan att vara upphandlad och ha ett avtal.

• Det är svårt att bli godkänd utförare i en upphandling om du saknar tillstånd, lokaler och personal.

Ja ni ser själva, det blir lite moment 22. Jag menar inte att det är omöjligt, men det behövs fler åtgärder för att främja företagande bland vård- och omsorgsanställda.

Inom LSS, där vi är verksamma, finns till exempel ingen valfrihet i vår kommun och enskilda har små möjligheter att välja andra utförare än det kommunala vårdbolaget Tiohundra AB.

Vi har genom åren varit med i en rad upphandlingar. Dessa har oftast gjorts av flera nordostkommuner i samarbete. Att vi varit ramavtalsupphandlade har dock inte inneburit att man alltid valt att köpa våra tjänster.

Nu har kommunalförbundet valt att inte förlänga gällande ramavtal som det var tänkt och det blev en ny upphandlingsomgång för oss eftersom: ”Kommunalförbundet använder sig i första hand av det egenägda bolaget Tio100 för att täcka behovet vilket inte på ett tydligt sätt framgick i den gemensamma upphandlingen...”

Alltså, även om man har blivit upphandlad, men det i upphandlingen framgår att upphandlaren gör upphandlingen för att inte behöva köpa den upphandlades tjänster i någon större utsträckning, är det få kreditgivare som kommer se detta som ett bevis på lysande framtida affärer värt att låna ut medel till.

Några av de problem som vi upplever med nuvarande upphandling är att man gör den ”kostnadsneutral”, vilket innebär att vi får mindre betalt än den kommunala verksamheten får. Man ändrar villkor för vilka som skall kunna placeras i olika boendeformer som i förlängningen kommer att innebära att alla enskilt drivna LSS-boenden kommer att sälja platser till grannkommuner istället. Det kommer i sin tur att skapa ett ännu större underskott av platser i LSS-boenden i kommunen.

Om det skall vara någon mening med att förbättra förutsättningarna för tjänstledighet för att starta eget behöver man även förbättra förutsättningarna för att driva eget. Därför behövs bättre och tydligare upphandlingar i allmänhet.

Den upphandlande myndigheten behöver föra en dialog med utförarna innan man upphandlar verksamheter. Upphandlingarna måste vara genomtänkta och realistiska. Både ekonomiskt och kring villkor.

Det behövs bättre upphandlingar och upphandlingsunderlag riktade till sociala och demokratiska företag ägda av personal.

Det behöver bli lättare att få finansiering för småföretagare inom vård, omsorg och skola-förskola.

Det behöver finnas fungerande valfrihetssystem så att kunder och brukare själva får välja utförare även inom LSS.

Allt detta kan förstås inte bara göras av en part. Så för att ytterligare främja befintliga och framtida personaldrivna verksamheter behövs mer samarbete och dialog kring förutsättningar och villkor.

Magnus Schubert, Kooperativet Industrihuset i Roslagen ekonomisk förening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel