Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Molières komedi gör ett gästspel i parken

Den som missade ”Det påtvingade äktenskapet” när komedin sattes upp på Grisslehamns dansbana för några veckor sedan har nu en ny chans att se Molières fartfyllda komedi.

Norrtälje. Tidigare i somras gästades dansbanan i Grisslehamn av Josefin Karlssons och Isabell Ströms uppsättning av Molières komedi ”Det påtvingade äktenskapet”. Samtliga nio roller gjordes av två skådespelare.

När Teater 7 sätter upp samma teaterstycke i Norrtälje gör de det med tre skådespelare. Föreställning, spelas på nu på söndag i den vackra Societetsparken.

– Vi gjorde ett antal föreställningar i Stockholm i mitten av juli, säger Amanda Jalmberger, skådespelare och en av teaterkompaniets grundare. Sedan dess har vi varit ute på turné och Norrtälje bli vårt sista stopp.

Teater 7 bildades 2012 på kulturskolan Kulturama i Stockholm. Sedan dess har man varje sommar turnerat med en familjeföreställning, medan man under vinterhalvåret har turnerat med olika barnföreställningar.

– Molière inspirerades av Commedia dell’arte, så vi tyckte det skulle vara roligt att göra en klassisk uppsättning, men med inslag från den teaterkonsten, säger Amanda Jalmberger.

Förutom Amanda Jalmberger står även Ola Walliner och Per Christian Mollan på scenen i föreställningen.

– Den enda fasta karaktären är huvudpersonen, Sganarelle, som spelas av Per, medan jag och Ola delar på de andra rollerna, säger Amanda Jalmberger.

Visst är det svårt att spela flera roller, fortsätter hon, men småningom hittar man ett system som fungerar.

– Men det går väldigt fort. Det är en kort men väldigt intensiv föreställning.

Molières skådespel handlar om Sganarelle, som vid den ringa åldern av 80 år friar till den betydligt yngre Dorimène, som drömmer om rikedomar och frihet. Men Sganarelle får kalla fötter och söker råd hos ett gäng doktorer. Fast detta gör så klart bara saken värre och inget blir som han har tänkt sig.

– Med andra ord är det en massa hinder på vägen som skapar komiska situationer, säger Amanda Jalmberger.

Kort sagt kan man säga att ”Det påtvingade äktenskapet” är en komedi om tidlösa ämnen så som kärlek, makt, pengar och åldersnoja.

Teater 7 spelar så kallade ”fysisk teater”. Det betyder att man utgår från kroppen. Hur man rör sig och vad man gör är det centrala.

– Man kan säga att fysisk teater är ett sätt att berätta med kroppen och inte bara med orden, säger Amanda Jalmberger.

Föreställningen går som sagt att se gratis i Societetsparken nu på söndag, klockan 15.00. Tidigare under sommaren har Teater 7 flera gånger spelat ”Det påtvingade äktenskapet” för utsålda hus, så man bör se till att vara på plats i god tid.