Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna bortprioriterar jobb åt kommunens ungdomar

Det moderata kommunalrådet Staffan Tjörnhammar skriver i sitt debattsvar om avsaknaden av sommarjobb i Norrtälje kommun att politik är att prioritera. Det håller vi med om. Men då är det också på sin plats att vara tydlig med att jobb för ungdomarna i vår kommun inte är en prioritet hos det moderatledda styret.

Runtom i Sverige och Stockholmsregionen ser vi hur kommuner löser den viktiga samhällsuppgiften att ge våra ung-domar en första kontakt med arbetsmarknaden. I till exempel Tyresö kommun så har antalet sommarjobb dubblerats till 200 i år - trots coronapandemins utmaningar. Men i Norrtälje kommun har det bara ordnats fram knappa 70 sommarjobb. Nästintill samtliga är finansierade av regeringens särskilda statsbidrag. Hur många sommarjobb vi skulle ha utan regeringens finansiering kan vi nog räkna på tio fingrar.

Istället försöker Staffan Tjörnhammar framföra att det moderatledda styret prioriterar arbetet mot våld i nära relationer. De orden ekar dock väldigt tomma när man samtidigt har varslat nyckeltjänster och nedmonterar det strategiska arbetet mot våld i nära relationer.

För det moderatledda styret verkar sommarjobb för unga enbart vara en fråga för socialförvaltningen - istället för att se alla de viktiga arbetsuppgifter som kan utföras i kommunens och bolagens verksamheter. Det blir många jobb när alla hjälps åt. Det vet vi sedan tidigare.

Politik är att prioritera, skriver Staffan Tjörnhammar. Men politik är också att vilja. Med den politiska viljan är det givetvis möjligt att erbjuda fler sommarjobb. Vi kan tyvärr konstatera att Moderaterna saknar den.

Ulrika Falk (S), oppositionsråd

Hanna Stymne Bratt (S), 2:e vice ordförande socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel