Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderat tungviktare lämnar lokalpolitiken

Göran Pettersson, en av Moderaternas tungviktare i Norrtälje, lämnar lokalpolitiken. – Jag ska fokusera på mina uppdrag i riksdagen och Internationella valutafonden, säger han.

Nedtrappningen från den politiska scenen i kommunen har skett stegvis. I december offentliggjordes att Göran Pettersson skulle sluta som ordförande i barn- och skolnämnden.

I februari var det dags för nästa avsked. Pettersson valde att hoppa av kommunfullmäktige under de sex månader som löper fram till valet i höst.

– Jag har tittat i kalendern och insett att jag inte kan närvara på något sammanträde under återstoden av mandatperioden, sa han till NT då.

Nu är det dessutom klart att Göran Pettersson inte ställer upp i kommunvalet i september.

När Norrtäljes moderater nominerade sina kandidater i februari stod han på sjätte plats på valsedeln. Men på den slutgiltiga listan, som lämnats in till Valmyndigheten, har hans namn strukits.

– Beslutet att inte kandidera har vuxit fram under våren, säger Pettersson.

Han dementerar att någon schism i partiet skulle ligga bakom.

– Det här är helt och hållet mitt eget beslut.

De två senaste valen, 2006 och 2010, har Göran Pettersson varit Moderaternas andranamn på listorna efter Kjell Jansson, kommunalråd i Norrtälje. Det är med andra ord en av de tyngre spelarna som nu lämnar.

Men Pettersson ger inte upp politiken helt. Han hoppas bli invald i riksdagen ytterligare en mandatperiod, ett uppdrag han haft sedan 2006.

– Jag vill vara med där jag känner att jag kan göra mest skillnad, säger han.

Har du tröttnat på kommunpolitiken?

– Det vet jag inte. Men jag har varit med i fullmäktige i mer än tio år och hört de flesta debatterna. Men jag tänker fortsätta att engagera mig i lokala frågor och ha tät kontakt med kommunalrådet.

Göran Pettersson är elfte namn på Moderaternas valsedel i Stockholms län inför riksdagsvalet. I nuläget har länets moderater 15 platser i församlingen.

– Det finns inga säkra platser men jag har goda chanser att bli invald, säger Pettersson.

Han vill även lägga kraft på sitt uppdrag i Internationella valutafondens parlamentarikernätverk.

Du drabbades av en stroke 2012. Har det påverkat ditt beslut att lämna Norrtäljepolitiken?

– Nej. I dag känner jag mig frisk och stark. Däremot har jag lovat mig själv att prioritera hårdare och då föll mitt val på uppdragen utanför kommunen.

Kjell Jansson (M) beklagar att Göran Pettersson slutar.

– Göran är en tillgång men vi måste respektera de val han gör, säger Jansson.