Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderat politik slår ut MVC i Hallstavik

Socialdemokraterna vill att Norrtälje ska ligga i framkant. Vårt mål är att kunna erbjuda våra invånare den bästa vården och omsorgen.

Annons

Nedläggningen av mödravårdscentralen i Hallstavik är i det sammanhanget ett hårt slag mot Norrtälje kommun. Det innebär att tillgängligheten till vård försämras för våra invånare, i detta fall Hallstaviksborna.

Nedläggningen är en direkt följd av att Moderaterna i landstinget och Norrtälje kommun valt att införa vårdval inom mödravården istället för att utveckla Norrtäljes unika vårdmodell Tiohundra.

Vårdvalet har ökat tillgängligheten i Stockholm. Det är bra, men man ska komma ihåg att Norrtälje är en glesbygdskommun med helt andra förutsättningar än en storstadskommun som Stockholm. Det kräver också att man anpassar lösningarna därefter. Därför är vi övertygade om att det vore bättre att bygga vidare på Norrtäljes egen vårdmodell Tiohundra än att införa ett vårdval som bygger helt på att marknaden ska lösa vårdutbudet.

Vi tror tyvärr Moderaterna gjort en felbedömning när de valt att införa Vårdval Stockholm i Norrtälje. Detta stöds även av en nypublicerad nationell forskningsrapport som visar att vårdval fungerar dåligt i glesbygdskommuner, bland annat för att patientunderlaget är för litet.

Socialdemokraterna kommer därför på nästa sjukvårds- och omsorgsnämnd att föreslå att mödravårdscentralen i Hallstavik ska bli kvar. Med en socialdemokratisk valseger i Norrtälje kommun och Stockholms läns landsting lovar vi att bygga vidare på den framgång som gjort Norrtälje till en vårdsnackis i Sverige och ta bort Vårdval Stockholm.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel