Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MK Rimo-duon litar till rutinen

En erfaren duo – men med sviktande förberedelser. MK Rimos Tommy Högström och Lotta Lundqvist hoppas att rutinen ska visa vägen under fredagens SM-rally i Gävle.– Vi ska vara minst topp-10 om allt fungerar, säger Tommy Högström.

Länge var det osäkert om det milda vintervädret skulle sätta käppar i hjulen för helgens SM-premiär, men i söndags kom klartecknet från tävlingsledningen i Sandvikens MK.

Årets Rally Bilmetro körs som planerat och de drygt 70 anmälda ekipagen kunde därmed börja planera inför starten i Gävle på fredagskvällen.

Men för MK Rimo-veteranen Tommy Högström, i par med kartläsaren Lotta Lundqvist, har förberedelserna inför tävlingen inte varit optimala.

– Nej, jag har precis lagt på dubbdäcken och hoppas i bästa fall hinna köra en sväng imorgon kväll när vi kommer till Gävle. Jag hade egentligen tänkt köra Skutskärsratten i januari men då blev jag sjuk. Vi får hoppas att det fungerar att köra på gammal rutin, säger Tommy Högström när NT-sporten pratar med honom på onsdagskvällen.

Om rutinen är nyckeln är det i varje fall något det kommer att finnas gott om i Högströms Opel Corsa under helgen. MK Rimo-föraren har en lång karriär med flera SM-starter bakom sig och har bland annat både en första- och en tredjeplats från just tävlingen i Gävle, som då (tidigt 2000-tal) gick under namnet Vinterpokalen.

Bredvid sig har han dessutom klubbkamraten Lotta Lundqvist, själv en del av Sverigeeliten som förare under 1980- och 90-talen. Tillsammans har de tävlat ”till och från” under åren, även om det nu var ett tag sen sist.

– Vi är ett glatt motionärsgäng i det här sammanhanget. Det är inte speciellt många bilar anmälda, men de som är med åker väldigt tufft. Bland annat kommer tre av de bilar som gick till final i rallysprinten på SM-veckan nu senast till start, säger Högström som tror att vinterväglaget kan vara en fördel i jakten på en topplacering.

– Bilen är i stort sett inte uppdaterad sedan jag började åka med den 2008 och är ”effektsvagare” än de flesta andra bilar i klassen. Men det gör lite mindre skillnad på vintern. Vi ska vara minst topp-10 om allt fungerar, säger Högström som tävlar i klassen för trimmade tvåhjulsdrivna bilar (R3).

260 kilometer ska

avverkas under tävlingen som börjar med en publiksträcka på Gävletravet fredag kväll och som sedan avslutas på samma plats ett knappt dygn senare.

Förutom seger i den enskilda tävlingen står också värdefulla SM-poäng på spel då årets Rally Bilmetro utgör den första av sammanlagt sju deltävlingar i årets rally-SM.

Men någon fortsatt SM-satsning blir det inte för Tommy Högström under 2016.

– Nej, troligen inte. Jag kanske kör Rally Uppsala i höst (sjunde och sista deltävlingen), den ligger lite närmare och är smidigare att ta sig till än de övriga.