Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mjuka toner från skärgården

Tonen är dov och lite disig. Stillsamt dröjande.
- Jag söker efter det där som man nästan bara anar, färg som glimmar till en liten sekund, säger Anette Gustafsson, som bor i Frötuna och ställer ut akvareller i Hallstavik.

Färgtonerna skiftar i disigt gråblå nyanser. En vid himmel sträcker ut sig över en mjuk vattenspegel. En farled som vilar i mjukt vinterljus och stilla väntan.

Jag har alltid varit intresserad av hav och skärgård, säger konstnären Anette Gustafsson, som bor i Frötuna.

”Insegling” med motivet från farleden ingår i den utställning med akvareller hon visar på Hallstaviks bibliotek.

Jag har blandat lite, det är både havsmiljöer och skogslandskap, men framför allt är det nya bilder.

Hennes akvareller har en dov och stillsam ton. En stämning av eftertanke och vila i närheten till naturen. Ljuset är milt, med en känsla av senhöst och skymning.

Jag är inte intresserad av det uppenbart vackra, utan av de mer subtila färgerna. Jag söker efter antydningar till nyanser, något man bara anar.

Anette Gustafsson är uppvuxen i Norrtälje, har rest mycket och bott och arbetat i olika länder. Nu bor hon och hennes familj strax utanför Norrtälje, nära sjön Limmaren. På somrarna driver hon och hennes sambo en gästhamn på Åland, där hon också har ett eget galleri.

Hon har alltid trivts vid havet och haft det som motiv i många av sina akvareller. Sedan hon flyttade till Frötuna har skogen kommit in i hennes bilder, med nakna trädstammar, spretiga grenar och ett mjukt ljus som faller in mot marken.

Jag promenerar genom skogen varje dag, det har väckt bilder och nya motiv för mig.

På utställningen har hon också med ett par akvareller, med ett mjukt böljande vågsvall mot en öppen strandlinje.

Det är ett nytt motiv för mig, med dyningar som rullar in. Jag är intresserad av linjerna och rörelsen, säger Anette Gustafsson.

I ”I ögonvrån” är känslan skissartad. Nakna trädstammar avtecknar sig i ett landskap, där rök eller dimma drar förbi. Snabbt, som ett intryck eller ett nyss passerat ögonblick. En lila rand blänker till i den gråtonade miljön.

Jag ville fånga något som glider förbi, något luftigt. Jag söker tills jag hittar den ton och nyans jag vill ha.

Flera av utställningens bilder är stora, med lager på lager av tunna färgskikt med flödande färg och mycket vatten. Hon hämtar inspiration från naturen, men försöker inte måla av det hon ser. Det är något annat hon vill fånga.

Jag måste släppa hur det ser ut för att komma vidare, så att det kommer inifrån mig.