Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misskött badplats har nu rustats upp

Fallfärdig brygga, hål i marken och igenvuxen miljö. Så beskrevs Bergbybadet förra året. Men sedan arrendatorn bytte ägare har badgästerna sett stor förändring. – Det är så mycket fräschare, säger Sofie Johansson.

Förra sommaren skrev NT om Bergbybadet som enligt sommargäster har misskötts under flera år. De beskrev en badplats som var allt annat än inbjudande för gäster.

Men i år har kritiken bytts ut mot lovord.

– Den här sommaren har det verkligen blivit bättre, badplatsen har fått en ny brygga, mer sand och en öppnare miljö, säger Sofie Johansson, som är sommarboende i området.

Under de år som Sofie Johansson har spenderat sina somrar vid Bergby camping har hon märkt av ett förfall av platsen.

– För 15 år sedan blomstrande det här. Men under de senaste åren har det blivit värre och värre för varje sommar, säger hon.

Sedan år 1999 är det Bergby gård kurs- och konferens som arrenderar badplatsen åt Norrtälje kommun. De som har framfört klagomål till kommunen har fått svaret att entreprenören bär ansvaret för vårdandet av badplatsen.

– Men det är ingen som har velat ta ansvar för förfallet, säger Sofie Johansson.

Förra hösten bytte kurs- och konferensanläggningen ägare.

– Vi såg att det var nerkört och etablerade då kontakt med kommunen. Sedan hittade vi gemensamt en plan för att göra en förbättring, säger Göran Larsson, som är delägare för Bergby gård.

Sedan i våras har arrendatorn avtal med entreprenörerna Jeanetthe Tamp och Jörgen Wallman som har till uppgift att driva campingen och sköta hand om badplatsen.

Kommunen har hjälpt till med finansiering av en ny brygga och entreprenörerna har lagt många timmar på att rusta upp strandområdet.

– Det var stor risk för barn att skada sig på den bryggan, säger Jeanetthe Tamp.

Det har också fyllts på med ny sand för att täppa till de hål som fanns i marken och en gallring av skog har gjorts för att öppna upp ytan. Serviceanläggnignarna har rustats upp och ett kafé har öppnats upp. Till nästa sommar hoppas de kunna göra ännu mer för en trevligare badplats.

– Vi har fått så mycket positiv respons hittills. Det är roligt att folk hittar tillbaka. Vi ska fortsätta att försöka vända det dåliga ryktet som badplatsen har haft nu under många år, säger Jeanetthe Tamp.

Detta har hänt

Sedan 1999 arrenderar kurs- och konferensgården Bergby gård campingen och Bergbybadet åt Norrtälje kommun.

Sommaren 2013 berättade flera sommargäster för NT om hur badplatsen missköts med spikar som stack upp från bryggan, gropar i marken och igenvuxen miljö.

I september 2013 bytte Bergby gård ägare.

I maj 2014 ingick Jeanetthe Tamp och Jörgen Wallman avtal med Bergby gård om att driva campingen och sköta hand om badplatsen.

Inför sommaren 2014 har flera förändringar gjorts. Bland annat har bryggan bytts ut, ny sand har tillkommit för att täppa igen hål i marken och en skogsgallring har gjorts för att öppna upp ytan. Verksamheten har också öppnat upp ett kafé.