Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minst två silor ska bort

Riv två silor och förvandla den tredje till ett 16 våningar högt bostadshus. Nu sätter Lantmännen fastigheter ner foten i Norrtälje hamn.

Annons

Läs även: Omfattande sanering av marken i hamnen

Hamnens förvandling till ny stadsdel väcker debatt, inte minst när det gäller spannmålstornen på Lantmännens mark.

Klart är att den låga röda silon längst in i hamnen ryker. Liksom dess gröna granne.

– Det blir max en silo kvar. Våra arkitekter har hittat en relativt bra lösning för den grå längst ut i hamnen, säger Bo Lindskog, utvecklingschef på Lantmännen fastigheter.

Alternativen är två: Antingen bygga om det grå tornet till bostäder eller också riva och bygga lägenheter i en helt ny huskropp med samma höjd, cirka 60 meter.

Ett 40-tal bostadsrätter skulle rymmas i den första varianten.

– Om vi bygger nytt blir antalet lägenheter något fler, säger Lindskog.

Han vill inte uppge vilket alternativ som är hetast för stunden. Definitivt besked kommer senare i år.

Om silon behålls är tanken att ta bort några av dess runda rör på insidan.

Förslaget att bevara den gamla stommen är något mer prisvärt och skulle i förlängningen kunna resultera i lägre bostadspriser, enligt Lantmännen.

Men att riva och bygga nytt har också fördelar.

– Det ger möjligheter till en helt fri planlösning. Å andra sidan kommer en ombyggd silo ge bostäderna en speciell karaktär med en del rundade hörn, säger Bo Lindskog.

Höjden 60 meter motsvarar ungefär 16 våningar med bostäder. Tidigare var Lantmännen inne på att kapa de två yttersta tornen till cirka tio våningar, men de planerna är numera skrinlagda.

Lantmännen fastigheter är vid sidan av Norrtälje kommun den största markägaren i Norrtälje hamn. Bolaget räknar med att bygga totalt 550-600 bostäder på sin yta.

– Förutom det höga huset på 16 våningar blir det fastigheter i olika höjd, främst fyra och fem våningar. Vi eftersträvar en blandad bebyggelse, säger Bo Lindskog.

Bolaget tänker inte utveckla området i egen regi utan ska sälja marken till en exploatör när det börjar bli dags att sätta spaden i jorden.

Lantmännen har risat Norrtälje kommun då bolaget anser att planarbetet och andra förberedelser drar ut på tiden. Nu hoppas man att kommunens rekrytering av projektledare ska få snurr på projektet.

Enligt Bo Lindskog har Norrtälje hamn alla förutsättningar att bli något alldeles extra.

– Det är ett av de bästa lägena för bostäder i hela Storstockholm. Här finns allt: närheten till staden, vatten och park, säger han.