Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minst fyra vargar i Riala

Det finns minst fyra vargar kvar i Rialareviret.
– Det är klockrent fyra vargar. Men de kan också vara fem.

Få tips om jaktbrott - polisen inspekterar reviret

Det konstaterar Andreas Zetterberg, länsstyrelsens rovdjurshandläggare som igår var med vid säsongens fjärde vargspårning i Riala.

Därmed kan man revidera tidigare uppgifter att det bara finns tre vargar kvar i reviret. Däremot kvarstår det faktum att den gamla vargtiken är borta. Och det finns inga tecken på att en ny etablerat sig eftersom det endast är hannen som har markerat revir. Om det kommit en ny tik borde även hon ha markerat.

– Så med allra största sannolikhet har det inte kommit en ny tik, säger Andreas Zetterberg som dock påpekar att det är otroligt svårt att avgöra hur många vargar som rör sig i en grupp.

De går runt i lovar, de springer runt och de delar upp sig. Och trots att det på delar av den sträcka som spårades under måndagen fanns sex spår bredvid varandra som gick åt samma håll, så går det inte att säga att det är sex oli ka vargar som gjort avtrycken.

– Det kan finnas både fem eller till och med sex vargar kvar, men det vi klockrent kan se nu är att det är fyra, säger Andreas Zetterberg.

Länsstyrelsen ska spåra några gånger till i Rialareviret under säsongen.

– Det krävs en handfull spårningar per säsong för att man ska kunna säga något helt säkert. Det är väldigt lätt att missa individer och det är väldigt lätt att räkna dubbelt, säger Andreas Zetterberg.