Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minst 22 tjänster varslas från Tiohundra AB

För att klara kravet på en ekonomi i balans 2014 tvingas vårdbolaget Tiohundra AB varsla 22 tjänster inom verksamhetsområdet vård- och omsorgsboende.

Annons

Vårdbolaget Tiohundra AB tror att man kommer få ett resultat för 2013 på minus 25 miljoner kronor. Även Norrtälje sjukhus behöver spara flera miljoner kronor då en stor del av det prognostiserade underskottet för 2013 beror på att intäkterna inom sjukvården blir lägre än planerat.

– Vi hoppas att så få fasta tjänster som möjligt försvinner. Vi får se hur många tjänster det blir i slutändan, säger Tiohundra AB:s VD Peter Graf.

Följande åtgärdet planeras:

*Varsel av minst 22 tjänster inom verksamhetsområdet vård- och omsorgsboende.

*Öka nattarbetstidsmåttet för de medarbetare som arbetar inom omsorgen, så att Tiohundras medarbetare har samma nattarbetstidsmått som personal hos andra utförare i Norrtälje kommun.

*Ytterligare effektivisera arbetet inom sjukhuset.

*Återuppta arbetet med att se över bolagets administrativa verksamhet.

– Det finns inte en chans att vi kan rätta till minuset 25 miljoner för i år. Jag var förberedd på betydligt större varsel än det blev. Jag har träffat Kjell Jansson (M, kommunalråd) i dag och fått mer pengar och krävt att få bättre avtal, säger Peter Graf.

Kommunalrådet Kjell Jansson har lovat att bolaget ska få ett tillskott.

– Det har kommit till min kännedom att man inte räknat upp ersättningen för äldreomsorgen under 2014 och det är inte realistiskt om man ska bibehålla kvaliteten, säger han och ska nu förankra sitt beslut hos övriga borgerliga politiker.

Besked om hur stor uppräkningen blir lämnas i nästa vecka.

Oppositionsrådet Ulrika Falk (S) är kritisk mot de borgerliga partiernas styrning av Tiohundra AB.

– Det behövs långsiktiga och stabila förutsättningar. Moderaterna gör tvärtom, säger hon och påminner om budgetdiskussionerna i fullmäktige i slutet av oktober då det stod klart att vårdbolaget inte kunde räkna med någon uppräkning av ersättningarna.

– Nu är man tvungen att ändra sig och det skapar osäkerhet.

Lotta Svenander, ordförande för Kommunal i Norrtälje, är också oroad.

– Vi har redan en pressad organisation. Arbetsmiljön kommer att bli sämre och det kan leda till ökade sjukskrivningar. Det känns som om alliansen försöker svälta ut Tiohundra AB.

Kommunal har kallat till medlemsmöte på onsdag i nästa vecka och politikerna har uppvaktningar att vänta.

Bakgrund

Bakom Tiohundraprojektet står Norrtälje kommun och Stockholms läns landsting.

Målet är att projektet ska underlätta för landstingets sjukvård och kommunens omsorg att samarbeta.

Politikerna i sjukvårds- och omsorgsnämnden med dess förvaltning styr över ersättningarna till de olika utförarna av sjukvård och omsorg. Nämnden är en beställarnämnd.

Vårdbolaget Tiohundra AB, ägt av Norrtälje kommun och Stockholms läns landsting via ett kommunalförbund, är en stor utförare av sjukvård och omsorg.

Vårdbolaget driver Norrtälje sjukhus, flera särskilda boenden och erbjuder hemtjänst i två av fyra hemtjänstzoner i kommunen.