Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord över Roland Falk

Annons

Roland Falk (1934-2018) föddes i Lysekil och kom som civilingenjör från Chalmers till Vattenfall i Trollhättan, vidare till Älvkarleby och senare till Forsmarks kraftverk under uppbyggnadstiden i slutet av 1970-talet. Hustrun Bibbi och tre barn var familjen. Tiden som driftingenjör vid kärnkraftverket och senare vice vd i Forsmarks Kraftgrupp AB avslutades i och med att han engagerades i det projekt som ledde till restaurering av kulturskatten Forsmarks Herrgård, med det industrihistoriskt intressanta Forsmarks bruk.

Generaldirektören Jonas Norrby insåg det betydande värdet av dessa två juveler och engagerade sig personligen. Två industriepoker möttes i Forsmark med sin tids högteknologi, omgärdade av brukssamhällets kulturideal, med energin som gemensam nämnare.

Bibbi och Roland Falk var med sin kompetens och sitt engagemang stöttepelare i processen att omskapa Forsmarks Herrgård med tillhörande domäner till nutidens ägare och behov. De blev därpå även hörnpelare i förvaltningen av kulturskatten och ett driftigt värdpar i användningen av tillgången med den stil och finess som den krävde. Hela familjen Falk blev signum för den kulturhistoriska miljön och sonen Magnus med hustru Susanne fortsätter traditione personlighet med unika egenskaper och ett beundransvärt engagemang. Snabb i analysen begrep han vad som kunde skapas och med sin ihärdiga arbetsglädje nådde han önskade resultat med avsedda kvalitéer och nytta för dem som behövde honom. Hans respekt för kulturhistoriska värden och hur de på ett pietetsfullt sätt kan bevaras, vårdas och användas kännetecknar hans tid i Forsmark.

Bibbi avled 1996 och Roland avvecklade sitt engagemang i Forsmark 2003, då han köpte en gård på Ekerö och fortsatte sin verksamhet i olika projekt, däribland villabyggen och fåravel tillsammans hans nya livskamrat Inna.

För två år sedan drabbades Roland av cancer som gick att operera, men tyvärr återkom i en livshotande form som tog hans liv. In i det sista, inklusive planering och omsorg om sin hädanfärd, var han aktiv. Så sent som för några veckor sedan köpte han ett markområde för exploatering.

Livet är ett lärosäte där man hinner möta många unika kompetenser som ger delaktighet och insyn i det som blir livets innehåll, intressen och mening.

För oss, som fick dela tid och yrkesmässigt rum med Bibi och Roland Falk, hör de till de mest intressanta kapitlen i den vandringen. Vi bläddrar bland minnena med stor tacksamhet.

För vänner och arbetskamrater i Vattenfalls dåvarande koncernledning Carl-Erik Nyqvist, Stig Göthe, Helge Jonsson

Annons