Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord över Per Bråkenhielm

Annons

På Sundskär råder sorg, förstämning och stor saknad efter att Per Bråkenhielm gått bort i samband med Valborgsmässohelgen.

Per betydde mycket för många av oss på ön. På Sundskär är vi många familjer vilkas liv på olika sätt cirkulerat kring Per.

Per och hans Inger sökte sig till Sundskär under årets alla årstider. Per var en stöttepelare i öns byalag. Det var han som planerade och organiserade vassröjningen och våra gemensamma stigröjningar. Det var han som med fyrhjulingen och slaghackan såg till att stigarna var framkomliga.

Han såg till att vår båtslip fungerade och frågade man honom om hjälp vid sjösättningen, kunde man vara säker på att han ställde upp och hjälpte till. Per var öns och byalagets allt i allo.

Hade man problem med en aktersnurra, Wallasvärmare eller jordfräs, som inte ville starta, så frågade man Per och han kom över och löste problemet. Vem skall vi nu fråga om råd?

Det var också Per som man kunde fråga om man inte kände igen en fågel eller dess läte. Likadant var det med blommorna.

Under många år medverkade Per som frivillig sjöräddare och ryckte ut oavsett väder, då larmet gick. Han var också en av skepparna på sandkilen Helmi från Blidö.

Han var en fin fiske- och jaktkamrat och vi har tillsammans upplevt många fina höst- och vintermorgnar i skåren vid knipjakt med vettar.

Vinterns skridskofärder mot ytterskärgården och Norrpada med Per och Inger är för oss oförglömliga och fina minnen.

Under många år har vi även firat in det nya året hemma hos dem. Naturligtvis var Per fyrverkerimästaren.

Saknaden är stor.

I den stund jag fick beskedet av  hans släktingar om att Per just gått bort, gick jag hemåt för att hissa flaggan på halv stång.

Min fru stod på gårdsplanen och sade: ”Kan du tänka dig. Det kom en liten fågel och satte sig i toppen på stora asken och den sjöng så vackert. Sedan flög den iväg”.... Var det månne Per?

 Vännerna

Annons