Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Ingegerd Möller har avlidit

Annons

Ingegerd Möller avled efter en tids sjukdom i sitt hem – Nors gamla skola i Roslagsbro. En skola som med Ingegerds verksamhet blev en av Roslagens största konstnärsateljéer. Där bodde hon under många år – de sista tillsammans med en kär vän - katten – Mozart. Där har många upplevt hennes gästfrihet.

Ingegerd är född 1928 i Vålådalen, Jämtland. Om några veckor skulle hon fira sin 90-årsdag. Ingegerd arbetade i många olika material. Bland annat som skicklig textilkonstnär men även i akvarell och olja. Hon målade gärna bär och växter, som hade en strykande åtgång. Hon viskade till mig: -’Egentligen vill jag inte måla sån’t här – jag vill inte måla för pengar’.

Carl von Linné var en stor inspirationskälla i hennes konst. Liksom hembygdens karga fjällnatur. Ingegerd fick uppdraget att utsmycka en av Fridhemsplans tunnelbanestationer i Stockholm – konsten fick namnet Hav och Skärgård. Även många andra offentliga utsmyckningar, bl a i Norrtälje. Vid bostadsområdet Flygfältet i Norrtälje – 12 skulpturer bl a en som fått namnet ’Vinge’. Detta tillsammans konstnärskollegan Åke Pallarp. Hon finns även på Norrtälje sjukhus med en av fyra textilier, Vattenmöja med blommor, en väv.

1946 kom Ingegerd till Stockholm som 18-åring. Först på Tekniska skolan som blev Konstfack. Det började på inredningslinjen. 1948 hade hon sin första utställning tillsammans med åtta andra unga konstnärer och bildade en grupp med namnet Slussen. Gruppen hyrde ateljé bl a hos Isac Grünewald på Katarinavägen i Stockholm. I yngre år reste hon gärna utomlands – 1952 till Marocko och Frankrike - är bara två av alla länder.

Det är ingen överdrift att skriva att hon tillhör en av landets främsta konstnärer. Så sent som i år deltog hon i en utställning i Norrtälje konsthall, Galles Gränd. För ganska precis två år sedan medverkade hon i en mycket uppskattad kulturhelg i Estuna Bygdegård – tillsammans 3 konstnärer. Ingegerd, Alf Olsson och Åke Nordberg.

Ingegerd Möller fick Norrtälje kommuns kulturpris 2016.

Det blir tomt efter Ingegerd. Många släktingar, vänner och grannar har sorg. Störst blir nog ändå tomrummet för hennes älskade katt Mozart.

Tack Ingegerd för Din stora kulturgärning. Du lever vidare i konsten.

Bengt Ericsson, ordf i Kultur- och fritidsnämnden och Estuna Bygdegårdsförening

Annons