Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesmärke tar plats i Societetsparken

De estniska flyktingar som kom till Norrtälje under 1940-talet hedras med ett minnesmärke.

Annons

Under andra världskriget flydde flera tusen estländare över Östersjön till Sverige. Många av dem kom till Roslagen.Nu vill kommunen hedra dem med ett minnesmärke.

– Vi känner att vi bör göra något och vill skapa ett minnesmärke som påminner om den dramatiska flykten, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Bengt Ericsson (C).

Flyktingströmmen pågick under flera år, men det var på hösten 1944 som den största gruppen estniska flyktingar kom till Norrtälje med båt.

– Man kom in med mängder av båtar, skröpliga farkoster som kom till hamnen vid marknadstid, säger Bengt Ericsson.

Flyktingarna inkvarterades på olika gårdar i Roslagen, bland annat Uddeboö och Wemblinge gård. Deras berättelser finns återgivna på flera håll, bland annat i Kristina Rosens skrift ”Estlandssvenskarna som kom till Roslagen”, som hon gav ut 1992.

– En del av flyktingarna finns fortfarande kvar i vår kommun, säger Bengt Ericsson.

Nästa år har det gått 70 år sedan den stora flyktingströmmen kom till Norrtälje. Bengt Ericsson ser det som ett lämpligt tillfälle för det planerade minnesmärket.

– Målsättningen är att inviga det nästa höst, nära den tid när de kom hit, säger han.

Hur minnesmärket ska se ut är en öppen fråga. Uppdraget att ta fram ett förslag går till kultur- och fritidsförvaltningen och konsthallens chef Daniel Werkmäster.

Tanken är att det ska placeras i Societetsparken.

– Hamnområdet är den naturliga platsen, eftersom det var dit flyktingarna kom, säger Daniel Werkmäster.

– Norra sidan av hamnen är ju inte lämplig eftersom man planerar att bygga där, då måste det bli Societetsparken, fortsätter han.

Han har tagit kontakt med gatu- och parkförvaltningen för att diskutera placeringen.

– Vi ska försöka hitta en lämplig plats tillsammans, säger han.

Nästa steg blir att ge en konstnär i uppdrag att ta fram ett förslag till hur konstverket ska utformas. Men dit är det fortfarande en bit kvar. Först måste frågan upp i nämnden och en budget tas fram för projektet.

– Det finns investeringspengar avsatta för det här, säger Bengt Ericsson, men han vill inte nämna någon summa.

Daniel Werkmäster räknar med att det går att få konstverket på plats till den planerade invigningen nästa höst, även om det är knappt om tid.

– Jag har bedömt att det är möjligt. Så fort beslutet är taget sätter vi igång.