Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minneshörna för Mandela i Norrtälje

Frihetskämpen Nelson Mandela är död. — Mandela var en väldigt stor människa för socialdemokratin, säger Ulrika Falk, gruppledare för Socialdemokraterna i Norrtälje.

På torsdagskvällen somnade Sydafrikas tidigare president Nelson Mandela stilla in i sitt hem. Han blev 95 år gammal. Och i Norrtälje kommer man minnas honom för hans arbete som frihetskämpe och apartheidmotståndare.

— Han var ju en frihetskämpe som dessutom delar socialdemokraternas värderingar om allas lika värde. Vi kommer minnas honom tillsammans, säger Ulrika Falk, gruppledare för Socialdemokraterna i Norrtälje.

I fredags satte hon upp ett minneshörn med ljus och böcker i Folkets hus i Norrtälje. Böckerna kommer sedan lämnas över till Sydafrikas ambassad. År 1962 dömdes Mandela till livstids fängelse. En av dem som talade för att den sydafrikanske presidenten skulle frigivas var Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme.

Och när Mandela frigavs var Sverige det första landet han valde att resa till.

— Mandela var en väldigt stor människa för socialdemokratin och har betytt mycket för oss. Det allra viktigaste för att hedra hans minne nu är att fortsätta kampen mot rasism och stå upp för allas lika värde, säger Ulrika Falk.

Nelson Mandela kommer få en statsbegravning.

Nelson Mandela

Mandela var företrädare för kampen mot apartheid i Sydafrika.

År 1962 dömdes till fängelse där han satt i 27 år.

Han valde sedan till president mellan år 1994 och 1999.