Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minister till Lohärad på måndag

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) besöker Lohärad nästa vecka.

Annons

– Vi vill veta vad han gör för att rädda landsbygden, säger Anders Olander, Centerpartiet i Norrtälje kommun.

Det svenska jordbruket är hotat. Det anser Centerpartiet och LRF, Lantbrukarnas riksförbund, i Norrtälje som bjudit in ministern till ett öppet möte i Lohärads bygdegård på måndag kväll.

– Det är svårt att få lantbruket att gå runt. Antalet aktiva bönder minskar snabbt och nästan inga unga vill ge sig in i branschen, säger Anders Olander.

Norrtälje kommun, som emellanåt kallas Stockholms läns glesbygd, är ändå relativt lyckligt lottad, enligt honom. Närheten till storstaden gör det lättare för lantbrukare att dryga ut kassan med kompletterande näringar.

Centern och LRF har laddat inför mötet genom att skicka en rad frågeställningar till Eskil Erlandsson. Strandskydd, rovdjursproblematik, myndighetskrångel, infrastruktur och svensk livsmedelsproduktion är några ämnen de vill diskutera.

– Dagens bonde känner sig väldigt jagad. Det behövs ett bättre stöd till jordbruket, säger Anders Olander.