Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minister diskuterade böndernas överlevnad

Bönderna blir allt äldre, den yngre generationen tar inte över. Gårdarna i Roslagen går en tuff framtid till mötes.
Under måndagskvällen var Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) i Lohärad och diskuterade jordbrukspolitik.

För att klara livhanken krävs att lantbrukarnas gårdar blir allt större och produktionen effektivare. De stora gårdarna fortsätter att konkurrera ut mindre gårdar med lokal försäljning.

Men även de stora gårdarna har problem när det kommer till lönsamhet.

Det menar bland annat Amalia Mattson, ordförande i Edebo LRF-avdelning, som var en av de som tagit sig till bygdegården i Lohärad för att diskutera jordbrukspolitik med landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Den dåliga lönsamheten gör bland annat att ingen vill ta över när dagens bönder går i pension.

– Jag kan bara ha det som fritidssysselsättning. Det finns ingen möjlighet att jobba heltid med jordbruk, säger 30-åriga Amalia Mattson.

Eskil Erlandsson tror att det går att få unga att bli bönder. Bland annat med ett 25 procent högre EU-stöd till bönder under 35 år, menar han.

– Det tas beslut i EU om det just nu. Det tillsammans med dagens startstöd för unga tror jag kan få fler intresserade, säger han.

Startstödet är idag 250 000 kronor i de flesta län.

En annat stort problem är vildsvin som bökar upp böndernas mark. Nu vill de att en ersättning för kostnaderna dessa medför ska införas.

Men enligt Eskil Erlandsson kommer något sådant inte att bli verklighet.

– Vildsvin räknas som markägarnas vilt, vilket betyder att de ansvarar för stammarna. De får ju till exemepl lov att skjuta dem från april till februari.

Enligt Erlandsson pågår en kamp mellan lantbrukare och jägare.

– Många jägare matar dem för att öka stammen. Vi utreder nu om det ska vara okej att utfodra vilt.

Importerad mat är ett av böndernas stora problem. Omkring hälften av maten vi äter kommer från andra länder, enligt livsmedelsverket. Vi odlar inte så mycket som vi skulle kunna, menar Eskil Erlandsson. Ett problem är att den importerade maten är för billig, säger han.

– Konsumenterna måste vara beredda att betala mer.

Han menar också att det måste bli enklare för bönder att sköta den administrativa biten och vill sänka vissa krav, skatter och avgifter, såsom arbetsgivaravgiften. Men Amalia Mattson menar att lösningen inte ligger i sänkta avgifter och extrabidrag här och var. Hon menar att problemet framför allt är att många utländska bönder har andra villkor, med lägre krav på djurens hälsa, som gör att de kan producera kött billigare.

– Politikerna hänvisar hela tiden till frihandel men i och med den förlorar vi vår lönsamhet. Jag anser att vi måste ifrågasätta frihandeln till varje pris.