Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Mindre tid för våra kunder"

Tempot och kraven har ökat. Personalen inom äldreomsorgen har fått mindre tid över för att pyssla om och ge tillvaron för de äldre lite guldkant.

Annons

– Vi har fått mer att göra och mindre tid över för våra kunder, säger Nina Wennström, undersköterska vid Sjöglimtens korttidsboende i Norrtälje.

Jan Blomkvist, verksamhetschef hos vårdbolaget Tiohundra AB, kan bara instämma. Just den här dagen är han ute på praktik.

Arbetet inleddes redan klockan 7.00 då Jan Blomkvist infann sig på Sjöglimtens systeravdelning Mjölnaren vid Ros. På grund av frånvaro i personalen var det bara att vända och ta hissen en våning ner för att ge sig i kast med morgonsysslorna.

– Det tar tid att ta hand om sjuka människor. De kan behöva hjälp med allting och det ska ske på ett värdigt sätt, säger Jan Blomkvist.

Undersköterskan Camilla Pietikäinen kan berätta om lugna morgnar när kunderna sovit gott. Men nattsömnen kan också ha blivit störd av att någon varit uppe och tassat runt.

Både Camilla Pietikäinen och Nina Wennström har lång erfarenhet av att jobba inom vård och omsorg. De trivs bra med de äldre, men tycker att yrket förändrats.

– Arbetet har blivit mer kundcentrerat, det ska vara mer efter hur kunden haft det hemma, säger Camilla Pietikäinen.

Det ställer nya krav. På ett korttidsboende är tanken att kunderna ska flytta vidare efter en tid. Det innebär att det kan komma en eller flera nya äldre på samma dag.

Personalen ska i sin tur hinna sitta ner och ta reda på vilka rutiner den nya kunden vill följa. Allt ska dokumenteras och bli till en skriftlig genomförandeplan.

Det finns mer som ska klaras av. Matbeställningar, medicinutdelning och tvätt ingår i arbetsuppgifterna vid sidan av den vanliga omvårdnaden med måltider och aktiviteter.

För att spara pengar har personalen vid Sjöglimten och Mjölnarens korttidsboende, med 48 platser, också fått ta över städningen.

Personalstyrkan på en vinge med tolv boende kan variera mellan en och tre personer beroende på tidpunkt under dygnet.

– Vi städar hellre än att några får sluta. Men det är svårt att hinna med några utevistelser och det är helt omöjligt om vi i personalen går kort, säger Camilla Pietikäinen.

Lika besvärligt kan det vara att hålla uppsikt över personer med demenssjukdom som helst inte vill vara på korttidsboendet.

– Vi får ju inte ha låsta dörrar och då kan det vara lätt hänt att någon bara går sin väg, säger Jan Blomkvist, som helst hade bytt ut kommunens skattesänkning mot mer pengar till vård och omsorg.

– Nu är vi nere på en nivå när det inte finns mer att ta, säger han.

– När har vi rätt att säga stopp, undrar i sin tur Nina Wennström.