Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Mina barn är rädda”

Ramona Långström från Skebobruk berättar om otryggheten efter avslöjandet om att polisen i Skåne upprättat ett register över romer.

”Det måste var ett skämt.” Det var det första Ramona Långström tänkte när hon fick höra talas om att polisen har fört register med tusentals romer i hela Sverige. Hon började ringa runt till släktingar. Alla hade hört och upprördes av nyheten. Många frågor väcktes.

– Är jag med i registret? Finns mina barn med? Och varför? undrar Ramona Långström.

En vän till Ramona undrade om det var säkert att lämna sina barn på förskolan.

– Man vet inte vad som är säkert längre. Polisen ska ju skydda människor. Om de kan göra så här, vem kan man då lita på? säger Ramona Långström.

Det var i början av veckan som Dagens Nyheter avslöjade polisens register som innehåller över 4 000 personer. Alla ska vara av romskt ursprung eller ingift i en romsk familj. De yngsta så små som två år gamla och de äldsta avlidna.

DN:s granskning visade att Skånepolisen har kartlagt  släktband mellan romer. Och personerna som finns med är bosatta med stor spridning runt om i landet.

Ramona Långström vet ännu inte om hon själv eller hennes familj finns med. Men det är inte otänkbart.

– Finns det tvååringar med kan vem som helst göra det. Det här är en katastrof som drabbar alla romer, säger Ramona Långström.

Hon berättar att hennes barn själva fick reda på nyheten när de såg på TV.

– Min åttaåriga dotter är rädd att hon finns med i registret. Hon frågade mig varför de har gjort så här och vad de ska göra med det. Jag visste inte vad jag skulle svara, säger hon.

Hon känner att händelsen har påverkat henne starkt. Hon beskriver hur samhällsklimatet och situationen för romer är värre än på länge.

– Det känns otryggt, man undrar vad som kommer att hända härnäst. Det här händer i Sverige år 2013 men det påminner om 1940-tal. Jag tänker på Hitlers tid. Då gjordes det också sådana här register, säger hon.

Ramona Långström bor tillsammans med sina två barn i Skebobruk, sedan två år tillbaka och trivs bra i kommunen.

– Det är lugnt och trevligt här, en bra miljö för barnen.

Ramona som är av finsk-romskt ursprung upplever att hon ibland får kämpa mer än andra.

– Det är svårare att få jobb. Jag sticker ut med mina kläder och folk kan reagera när de ser mig, men jag är van, säger hon.

Hon och hennes familj kommer nu att försöka ta reda på om de finns registrerade hos polisen.

– Jag tänker på mina barns framtid. De har inte gjort något. Är de registrerade kommer jag att stämma dem som har gjort det här, säger Ramona Långström.