Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mina anklagelser mot NT är långt ifrån grundlösa

Tyvärr Daniel Nordström, så är mina ”anklagelser” att Norrtelje Tidning bryter mot upphovsrättslagen långt ifrån grundlösa.

För att prata lite juridiska - enligt EU-domstolens dom C-160/15: "GS Media" framgår det tydligt att spridande av “material som tillgängliggjorts på ett otillåtet sätt”, alltså som någon laddat upp på internet utan upphovsmannens tillstånd, är ett upphovsrättsbrott. Det görs också i domen skillnad på om något intrång har gjorts med eller utan ett vinstsyfte, och där hamnar Norrtelje Tidning också på fel sida lagen, till skillnad från i ”Svensson-domen”: C-466/12.

Daniel Nordström hävdar att ”all trafik och alla annonsintäkter tillfaller Youtube”, men publiceringen på Norrtelje Tidnings webb är ju ett sätt att dra in både läsare och annonspengar till Mittmedia-koncernen. Det går väl inte att förneka?

Daniel Nordström behöver inte vara orolig för att jag ska anmäla honom för upphovsrättsbrott, men det vore klädsamt med en lite mer ödmjuk hållning från någon som säger sig starkt försvara upphovsrätten, samtidigt som man bryter mot lagen, eller i bästa fall befinner sig i någon form av omoralisk, juridisk gråzon? Det rimmar illa att man tar sig så stora friheter trots att man tycker upphovsrätten är så viktig...

Jag anser att upphovsrätten bör reformeras, kraftigt, exempelvis med en mycket större citaträtt än vi har i dag. Och Norrtelje Tidnings upprepade publiceringar tyder på att tidningen också borde vilja ha en annan upphovsrätt. Kanske är det dags att ändra tidningens hållning även officiellt, så ord och handling hänger ihop?

Markus Berglund, liberal centerpartist

NT svarar:

Jag kan bara på nytt konstatera att Markus Berglund har missuppfattat detta. Anklagelserna mot Norrtelje Tidning är fortsatt lika grundlösa.

Det som missas i Markus Berglunds resonemang är inte minst det som går under begreppet ”fair use”, eller tillåten användning. Youtube har riktlinjerna här:

Norrtelje Tidning vandrar således inte i en gråzon. Vi har kunskap om vad som gäller och kommer alltid att respektera den viktiga upphovsrätten.

Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel