Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartist på grön kvist

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Bra resultat i EU-valet, allt fler medlemmar och profilfrågor som är i blickfånget. Det är mycket som är uppåt i Miljöpartiet just nu.

Annons

Det har varit en hektisk vår och sommar för den nyblivne 50-åringen, men nu vilar Ingrid Landin ut med lite semester innan valrörelsen går in i sin slutspurt.

Och Miljöpartiet gör det med gott självförtroende. Stärkta, inte minst av vårens framgång i EU-valet som också har gett partiet luft under vingarna även lokalt.

– I kommunen har vi varit ett offensivt oppositionsparti och det ger effekter. Vi har varit med i debatten och vi har väldigt många duktiga aktiva medlemmar och förtroendevalda i kommunen, säger Ingrid Landin som är partiets förstanamn inför valet till kommunfullmäktige.

När tidningen Miljöaktuellt nyligen presenterade sin ranking över de kommuner som är bäst på miljöarbete kom Norrtälje på en blygsam 220:e plats.

Borde inte kommunen kommit längre i sitt miljöarbete med ett så aktivt Miljöparti i kommunen?

– Vi har drivit många miljöfrågor, men har ju inte kunnat påverka politiken då den styrande alliansen inte har haft viljan att lyssna på oss och våra många bra idéer.

Ingrid Landin hoppas på mer samarbete i politiken efter valet.

– Vi vill se en kultur där samarbete mellan partierna är viktigare än makt. Det är en förändring som vi i Miljöpartiet vill bidra med.

Ett av partiets viktigaste långsiktiga mål är att skapa ett klimatneutralt Norrtälje till 2030. För att nå målen vill partiet bland annat skärpa energikraven vid nyproduktion av bostäder och att bygga och planera socialt och ekologiskt hållbart.

– Vi måste börja tänka långsiktigt och medvetet, det handlar om mer än att bara bygga en stad, säger Ingrid Landin som tycker kommunen inte tagit till vara på chanserna när det gäller utbyggnaden av hamnen.

– Vi hade världens chans att göra något unikt av hamnen och locka folk till Norrtälje kommun genom att presentera ett modernt och miljömässigt genomtänkt område med en naturlig mötesplats i ett kulturhus. Nu är många beslut redan tagna och det är tveksamt om det kommer gå att ändra så mycket under resans gång. Men vi kommer naturligtvis att kämpa för det.

Miljöpartiet vill också se en ny strategi för kommunala upphandlingar som går ut på att man delar upp stora upphandlingar i mindre upphandlingsområden. Detta skulle enligt partiet gynna ett ekologiskt och socialt hållbart samhälle.

– Om vi gjorde mindre upphandlingsområden skulle vi också skapa bättre förutsättningar för våra lokala företag, säger Ingrid Landin vars parti i många sammanhang hängs ut som landsbygdsfientliga.

Något som partiets förstanamn på listan inte känner igen sig i.

– Då tror jag att folk tänker på att vi vill höja koldioxidskatten, men vi måste jobba för en hållbar omställning, säger hon och hänvisar sedan till partiets valmanifest där en viktig punkt är kollektiva transportlösningar på landsbygden och laddningsstationer för elbilar.

Men om det är värt att försvara samtliga småskolor i landsbygden är hon tveksam till.

– Det är en jättesvår fråga och vi står inför en stor utmaning när det gäller att få till de här bitarna. Vi behöver satsa på ett antal landsbygdsskolor istället för att varje år se byskolorna tyna bort. Vi vill också se över fördelningen av skolpengen. I dag är den utformad så att den blir orättvis för skolor med få elever och skolor som har många elever som är i behov av särskilt stöd. Det systemet måste ändras. Alla elever måste garanteras sådan undervisningskvalité att de klarar av skolarbetet.

Den skolresurs som Miljöpartiet vurmar för främst är lärarna och i valmanifestet används parollen: ”Låt eleverna få tillbaka sina lärare”.

– Lärarna som pedagoger ska lyftas fram och uppgifter som tar tid från det pedagogiska arbetet ska tas bort. Sedan vill vi se en fortsatt satsning på lärarlöner.

Miljöpartiets valmanifest har partiet låtit kalla ”Där viljan finns – går en väg”

Efter den 14 september vet vi vilken väg väljarna tycker Miljöpartiet ska gå.

Ingrid Landin

Familj: Maken Mats och barnen John, Anna-Maja och Rut.

Yrke: Verksamhetsutvecklare.

Fritidsintressen: Sjunger i kör.

Läser: Jag har tre böcker på nattduksbordet just nu, bland annat en av Yvonne Hirdman. Tyvärr har läsandet fått stå tillbaka den senaste tiden.

Lyssnar på: P1.

Gör i sommar: Vandrar i Alperna.

Fem snabba

Maskros eller Gullviva? – Gullviva.

Padda eller papperstidning? – Padda.

Ekologiskt från Chile eller icke ekologiskt från Roslagen? – Icke ekologiskt från Roslagen.

Flyg eller bil? – Bil.

Valstuga eller sociala medier? – Valstuga.