Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet kompromissar bort valfriheten

Bino Drummond om hotet mot friskolorna.

Miljöpartiet antog nyligen ett valmanifest som tydligt hotar många av landets friskolor. I Norrtälje går över 1 000 elever i friskolor och totalt berörs 1 63 000 elever i hela Sverige av Miljöpartiets nedläggningshot. Det är ett dråpslag för alla de som trivs med sin nuvarande skolsituation och ett tydligt bevis för hur Miljöpartiet i fråga efter fråga nu blir ett renodlat vänsterparti.

Flera av skolorna som hotas av nedläggning bedriver i dag verksamhet av hög kvalité och är mycket populära hos både elever och föräldrar. Det finns även unika inriktningar och profiler på skolorna vilket bidrar till bredd och mångfald. Fokus i svensk skolpolitik måste därför ligga på hur skolor ska hålla högre kvalitet, inte på hur de ska läggas ned eller i vilken form de drivs. För oss moderater är det alltid kvalité och genomförande som står i fokus, aldrig driftsform.

Beslutet om massnedläggning innebär en stor osäkerhet för både elever och personal då det i dagsläget inte finns någon tanke om hur detta ska ske. Vart alla elever utan skola och lärare utan arbete ska ta vägen är det ingen som vet. Det verkar inte spela någon roll att både elever och lärare är nöjda över lag, det är det faktum att de är aktiebolag som gör att de ska läggas ned. Detta visar på en oförmåga att ta ett brett och långsiktigt ansvar för den svenska skolan.

Dessa skolor bidrar med en valfrihet få vill vara utan. Det innebär att man utifrån sina egna behov kan hitta ett alternativ som passar. Här måste Miljöpartiet svara på varför makten att själv få bestämma inte ska vara förbehållet föräldrarna och eleven. Svaret lär dock stavas ideologi då man nu för varje dag som går närmar sig partier långt ut på vänsterkanten. Det är en förflyttning som efter valet kan slå hårt mot flera av landets skolor.

När det tidigare valfrihetsvänliga Miljöpartiet nu bytt fot kommer inte bara kritiken från borgerligheten, den kommer även inifrån. Miljöpartiets nya politik borde skapa stor oro hos alla föräldrar som tror att de själva är bäst lämpade att välja skola för sina barn.

Vi vill se en skola med kvalitet och valfrihet i fortsättningen. Valfriheten kommer jag aldrig att kunna kompromissa bort, det är synd att Miljöpartiet gör det.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel