Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet behövs i landstinget

Annons

Den 9 september är det val inte bara till kommun och riksdag utan även till landstinget. Det är ett val som oftast kommer i skymundan och där man ofta röstar på samma sätt som till riksdagen. Landstingsvalet gäller emellertid det som svenska folket lyft fram som valets viktigaste fråga, nämligen vår sjukvård, och dessutom vad som i vardagen är ytterst väsentligt för de flesta, nämligen kollektivtrafiken.

Anmäl text- och faktafel

I valet måste vi granska vad partierna faktiskt uträttat och inte bara svälja frikostiga vallöften. I Stockholms läns landsting är det den borgerliga alliansen som är ansvarig för att Sveriges rikaste landsting med de högsta skatteintäkterna har en sjukvård med så många brister.

Miljöpartiet behövs för att vi ska få en kvalificerad och utbyggd vård i hela länet, skriver Bengt Annebäck. Foto Bertil Ericson, TT.

En orsak är att man varit besatt av tanken att alla privata vinstdrivande vårdföretag är bättre än de landstingsdrivna. Det har till exempel inneburit att vi fått världens dyraste nya sjukhus i Karolinska sjukhuset och 35 vårdval som drivit upp kostnaderna. Det har till exempel inneburit att många hudläkare slutat på de landstingsdrivna hudmottagningarna ute i länet och i stället öppnat privata mottagningar i Stockholms centrala delar. Det har inneburit att icke vinstdrivande Ersta sjukhus fått lägga ner sin specialiserade psykiatriska verksamhet och att Röda korset med 30 års erfarenhet av att rehabilitera tortyroffer konkurrerats ut.

Lokalt i Norrtälje har vi sett hur Tiohundra AB:s effektiva stressrehab lades ned och patienterna hänvisats till privata större rehabenheter i Stockholm. Det kallas för att göra vården mer tillgänglig.

När landstingsrådet Anna Starbrink (L) nyligen hyllade Norrtäljemodellen i NT är det läpparnas bekännelse som alla partier nuförtiden gör. Men allt fler specialiserade vårdval med konkurrenstänkande försvårar de samordningsvinster som Norrteäljemodellen bygger på. Spiken i kistan blir om alliansen lyckas driva igenom att också geriatriken ska privatiseras. Då blir det riktigt problematiskt att fortsätt utveckla Tiohundra AB.

Jag vill poängtera att privatvård kan vara lika bra eller bättre än landstingsdriven vård, men det vore intressant att tillåta att Norrtälje med tre procent av befolkningen kunde få rätt förutsättningar att verkligen utveckla en Norrtäljemodell som kan bli ett reellt alternativ. Naturligtvis ska även Norrtäljeborna kunna välja vårdgivare.

Miljöpartiet behövs för att garantera en väl utbyggd kollektivtrafik i hela länet. Vi motionerade nyligen om att Norrtälje skulle få bli försöksområde för anropsstyrd kollektivtrafik. Den avslogs utan egentlig motivering.

Miljöpartiet behövs för att vi ska få en kvalificerad och utbyggd vård i hela länet. Vi måste få en kraftigt förbättrad förebyggande vård med en satsning på primärvården med förbättrad arbetsmiljö, mindre administration och mindre stress. Alla bör kunna lista sig hos en namngiven läkare och det ska finnas ett tak för hur många varje läkare ska ansvara för.

Det borde vara en självklarhet i primärvården att vi har tillgång till dietister för alla med fetmaproblem, inte enbart för de de som är sjuka i diabetes. Det borde vara en självklarhet att vi har terapeuter i primärvården som har kompetens att behandla stress och att vi har antirökhjälp.

Norrtälje är ett sjukhus med länets kanske bästa vård, men är det enda akutsjukhuset som inte får investeringstillskott i framtidens sjukvård. Det måste vi ändra på till exempel genom fler akutplatser och ett gemensamt öppenvårdshus för sjukhusets specialister och primärvården, som kan effektivisera vården. Vi måste kraftigt förstärka insatserna mot den psykiska ohälsan i Norrtälje, framförallt i primärvården men också i barn- och ungdomspsykiatrin och elevhälsan. Vi behöver stärka insatserna när det gäller de svårast sjuka, som har 10-15 år kortare livslängd än andra.

Kort sagt så behövs Miljöpartiet i landstinget för en hållbar och effektiv jämlik sjukvård och kollektivtrafik.

Bengt Annebäck (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons