Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonarv ska lyfta kulturen i skärgården

Över 19 miljoner kronor lämnade Väddöbon Violet Jansson efter sig till en förening som ska gangna kulturlivet på en ö i Norrtälje kommun.

Annons

Arvet efter Violet Jansson, som dog 94 år gammal för ett par år sedan, innebär drygt 19 miljoner kronor. Pengar som ska komma kulturarvet på ön Arholma till godo. Kapitalförvaltaren Jonas Irnell har nu skapat Violet och Gösta Janssons stiftelse och en styrelse håller på att tillsättas.

– Stiftelsen är nu bildad, och allt finns på plats. Vi håller på att se över stiftelsens stadgar just nu, säger Irnell.

Föreningar med kulturanknytning på Arholma ska kunna begära pengar från stiftelsen. Eller så kan stiftelsen besluta att främja något speciellt. Violet själv ville gärna gynna hembygdsföreningen och midsommarfirandet på ön, men också kyrkans arbete. När NT berättar den glada nyheten om arvet, är det flera föreningsmedlemmar som knappt tror att det är sant.

Rykten har varit i svang i ett bra tag, men ingen säger sig egentligen veta hur mycket pengar det rör sig om. 19 miljoner kronor är mycket pengar. Men det kan bli mer än så. Flera föreningar med kulturanknytning hoppas nu att få ta del av pengarna.

– När jag hörde om det här första gången trodde jag inte det var sant. Det finns mycket man skulle kunna sätta sprätt på, bland annat på Båkbergsgården, säger Intresseföreningens ordföranden Lars-Gunnar Tjärnqvist.

Arholma kulturförenings ordförande Anna Brandi hoppas också att få ta del av pengarna.

– Det här är helt fantastiskt. Vi skulle kunna utöka vårt program under sommaren och få lite högre kvalité. Dessutom skulle vi kunna betala artisterna lite bättre. En drömartist vore Stefan Sundström. Eller varför inte Babben Larsson. Vi skulle vilja ha ett namn helt enkelt, och då kanske vi kan locka hit folk även från Stockholm, säger hon.

Från byalagets sida är man närmast chockad över den stora summan.

– Det är mycket pengar. Vi skulle vilja renovera kvarnen så att den kan bibehållas. Men också dansbanan och midsommarstången. Det finns många hål att stoppa i, säger ordföranden Sture Forsberg.

Det är många saker som föreningen har hand om som kräver ett stort underhåll.

– Vi har även en kofärja och båthus vi skulle vilja renovera, säger han.

Även kyrkan vill använda pengarna till att renovera.

– Vi har ett stort renoveringsbehov. Vi skulle vilja måla om och lägga om taket. Ett åskskydd kostar 100 000 kronor, säger fastighetsansvarige Magnus Hult i Arholma kyrka.

Han berättar att inga större reparationer eller renoveringar har gjorts på senare år.

– Vi skulle också vilja handikappanpassa kyrkan. I dag är det många besökare som måste vända när de kommer till kyrkan. Med dessa pengar skulle kyrkan kunna få ett lyft invändigt, säger Magnus Hult.