Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöexpert varnar för att äganderätten kan inskränkas

Miljöjurist Gunilla Sellberg kritiserar länsstyrelsens planer på att utöka strandskyddet på många håll. – Det tar bort en av grundpelarna i demokratin, äganderätten, säger hon.

Det generella strandskyddet på 100 meter håller i praktiken på att ändras till 300 meter, enligt Gunilla Sellberg.

– Det är fel och onödigt. 100 meter och allemansrätten räcker mer än väl för att skydda växter och djur och ge människor tillträde till stränderna, säger hon.

Sellberg anser att länsstyrelserna gör det lätt för sig när de förlänger strandskyddet till 300 meter.

– De använder det som ett områdesskydd i största allmänhet. Genom att vidga strandskyddet till 300 meter slipper de kostnader för naturreservat, riksintressen eller andra markskydd.

Gunilla Sellberg vill understryka att hon tycker att 100-metersgränsen är bra. Ett utökat skydd hindrar däremot människor från att bo och verka i skärgård och på landsbygd, tror hon. Ett av strandskyddets två syften, att trygga allmänhetens tillgång till stränder, kan till och med få motsatt effekt, befarar hon.

– Fiskeläger och jordbrukshemman får seglare, cyklister och andra friluftsintresserade att drömma. Om livet vid vattnet försvinner blir det inte lika intressant att vara ute i skog och mark längre, säger Sellberg