Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljarder i extra flygavgifter

Det är inte bara flygbiljetterna som kostar. Förra året drog
flygbolagen in miljarder på extraavgifter. Här är företagen som tar
mest betalt.

Vill man beräkna kostnaden för en resa räcker det numera sällan med biljettpriset. En hel del flygbolag tar ut flera olika extraavgifter. Det kan handla om att kunderna får betala för flygplansmaten eller att de måste lägga ut lite mer för att få välja plats. Att köpa biljetterna med kreditkort kan också kosta en slant till, liksom att ta med en väska. Sammanlagt har flygbolagen tjänat hela 194 miljarder på sådana avgifter. Allra mest har det australiska företaget Qantas tjänat, de tog i snitt ut 399 kronor extra per passagerare.

Kostnaderna ökar

Ryanair, som blivit utskällt för sina extrakostnader, tar bara 118 kronor extra per passagerare i snitt, enligt undersökningen som är gjord av analysföretaget Idea Works. Sammanlagt jämfördes 53 olika flygbolag.

Men de största inkomsterna för bolagen handlar om att sälja mervärdesprodukter så som uppgraderingar eller kommission på hyrbilar och hotell.

De europeiska flygbolag som tar ut mest i extrakostnader är Jet2.com, Virgin Atlantic, Aer Lingus, Flybe och Easyjet. Ryanair kommer på sjätte plats.

Extrasummorna har ökat markant sedan 2008, då det var standard för endast 23 olika flygbolag. Enligt Idea Works har sådana här extrakostnader blivit en avgörande inkomst för flygbolagen.