Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Michael Burlin besatt av ord

Hip hop-artisten Michael Burlin från Norrtälje är besatt av ord.
– Jag har alltid skrivit texter, det är först nu jag lagt till musik, säger han.Nu finns hans första EP ute.

Glöm bling-bling, tuffa bilar eller lättklädda brudar. När Michael Burlin, eller Burlin som han kallar sig som artist, rappar så är det texter om världsproblem och med avstamp i främst litteraturen. Han jobbar nämligen som resande boksäljare med inriktning mot ljudböcker.

– Det kan bli långa resor vilket gör att jag själv lyssnar på böcker. Ibland kan jag höra en rad eller en mening som direkt fastnar. Då måste jag stanna och anteckna. Inspirationen kommer när man minst anar den, säger Michael Burlin.

Och när det gäller själva innehållet i hans texter på första EP:n ”En jävla EP” så är det knappast några skolskenshistorier. ”Vansinne” tar upp det laddade ämnet övergrepp mot barn, ”Fyllesvin” handlar om någon som fastnat långt nere i missbrukarträsket medan ”Världens gång” är ett politiskt inlägg om vårt samhälle i dag och den överkonsumtion som äger rum.

– Med den sista låten så gav jag mig uppgiften att försöka beskriva alla problem vi har just nu under tre minuter och det var inte lätt. För att hitta en inramning satte jag titeln ”Världens gång” innan jag började skriva och utgick från den. Sedan sa min pappa att Fröding skrivit en dikt på ungefär samma tema så då bestämde jag mig för att sampla den och det är farsan som läser. Två generationer Burlin i samma låt!

Dina texter är väldigt mörka och ibland nästan chockerande starka. Är det självupplevt?

– En del saker är det, men de mest känsliga låtarna är iakttagelser eller kommentarer om det som sker i samhället. För mig är det viktigt att nå ut med textens budskap i första hand och det bottnar sig i att jag har skrivit så länge jag kan minnas, ibland även dikter.

Men du har ändå valt att göra hip hop?

– Jo, precis och det beror faktiskt på vilka jag jobbat med. Det är Stefan Källström som producerat plattan och skrivit musiken och han är en hejare på just hip hop så därför blev det så. Det jag gillar med genren är att det finns möjlighet att ha mycket text med. Det får ibland inte plats i till exempel en vanlig poplåt.

Själva musiken på EP:n kontrasterar mycket mot de mörka texterna. Det är ett skönt gung med mjuka beats som presenteras, knappast någon hardcore-hip hop, men det som gör att Burlin ändå sticker ut är som sagt orden han förmedlar. Burlin menar dock att han själv inte lyssnar speciellt mycket på liknande musik.

– Jag är allätare och kan faktiskt föredra att lyssna på något helt annat för att koppla bort det jag gör. Jag är ett stort fan av visor och gärna sådana som gjordes av Cornelis Vreeswijk. Han är en helt lysande textförfattare och jag försöker se att jag gör något liknande, men i ett modernt sammanhang.

Nu väntar en lansering av EP:n som även finns på Spotify och en spelning på ungdomsfestivalen CrossOver i Norrtälje den 27 maj. Burlin har även en egen hemsida där han skriver frekvent, ibland om vad som händer och ibland lägger han ut nya texter.

– Det är väl lite som en blogg, men ändå inte. Jag tycker mer att det är som en hemsida var innan bloggarna kom för jag uppdaterar inte flera gånger om dagen.

I sommar hoppas han på flera spelningar, både i Norrtälje och utanför kommungränsen.

– Det är först nu när jag har ett riktigt material att presentera som man kan hävda sig. De versioner jag har i bakgrunden när jag uppträder live blev klara för bara någon månad sedan så nu är jag redo för scenen, säger Michael Burlin.