Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Meteorologen: "Sol som energikälla har börjat ta fart i Sverige"

Åtta av tio svenskar tycker att man borde satsa mer på solel, vilket 274.000 småhus i Stockholm är lämpade för. Trots detta står just solel för en mycket liten del av den totala energiproduktionen. Men det skulle kunna bli allt vanligare, berättar analytikern och meteorologen Matina Rosenberg. Hon säger att "installationstakten ökar i takt med att priserna sjunker".

Annons

Sommarens 761 soltimmar, mellan 1 juni till slutet av augusti, skulle kunnat generera en elproduktion på cirka 230 miljoner kilowattimmar till Stockholmarna. Detta om hälften av alla villaägare hade haft solpanel, enligt en ny undersökning från Bixia.

– Potentialen i solel är mycket större än man tror. I dag står solel för mycket liten del av den totala energiproduktionen. Men installationstakten ökar i takt med att priserna sjunker. Solel är en framtidsinvestering både för klimatet och för plånboken, säger Matina Rosenberg, analytiker och meteorolog på Bixia, i ett pressmeddelande.

Läs också: Solceller blir allt hetare – Nykvarn och Södertälje klättrar på solcellslistan

Sedan 2014 har installerade solceller fördubblat i Sverige, men Stockholmarna ligger efter. Installerad effekt per invånare i Stockholm ligger på 4,6 W, jämfört med rikssnittet på 10,7 W, enligt Bixias undersökning och statistik från Svensk Solenergi.

– Sol som energikälla har börjat ta fart på riktigt i Sverige, både bland företag och privatpersoner, berättar Matina Rosenberg.

Totalt kommer 60 procent av elen i Sverige från förnybara källor.

Läs också: [+] Motorexperten: "El, gas eller palmolja – minst sagt rörigt vad vi ska tanka i framtiden"

Annons