Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mest udda guidade turerna

Toaletter, konstigt kött och fabriker är teman för några av
världens mest udda guidade turer. Så glöm stadsvandringen och
museituren nästa gång du bokar en resa och leta upp en lite mer
unik guidning.

Annons

I takt med att vi blir mer erfarna som resenärer har guidade turer av historiska monument och klassiska sevärdheter en tendens att förlora sin lyskraft. Men det finns så mycket mer att se på en guidad tur - som kondomfabriken i Taiwan till exempel. Eller cannabisodlingen på Jamaica. Den senare är dock inte att rekommendera eftersom marijuana är olagligt, även på Jamaica. För att få gå turen ombeds turisterna att röka en "spliff" som inledning för att visa att de inte är en del av lagens långa arm. Men det finns andra turer som är för bra för att missa, tipsar CNN:

Nattlig fabrikskryssning, Kanagawa, Japan

Det finns en ny trend i Japan som kallas "kojo moe", fritt översatt fabriksförälskelse. Allt fler industriområden blir föremål för turism, och det mest populära är att ta båten längs med de stora fabrikerna i Kanagawa - på natten. De upplysta industrierna ger ett mäktigt, futuristisk intryck. Läs mer på www.travelkawasaki.com/industrial-tourism.

Historiska toaletter, York, Storbritannien

I en av Europas äldsta städer har det skitits i årundraden, och man kan faktiskt lära sig en hel del genom att göra en djupdykning i både vikingars och romares toavanor. Bland annat får man lära sig hur man torkade sig förr i tiden och till och med provsitta, men inte använda, ett medeltida dass. Läs mer på www.yorkwalk.co.uk

Konstigt kött, Shanghai, Kina

Det sägs att i Kina äter man "allt med fyra ben förutom ett bord, och allt med vingar utom ett flygplan". Det här är ingen tur för den äckelmagade. Genom Shanghais marknader och restauranggränder går guidningen till de mest udda kötträtterna som står att finna - eller vad sägs om att smaka slända, anktunga eller humla? Läs mer på www.untourshanghai.com/shanghai-culinary-tour/private-tours.

Fler knasiga guidningar:

Hemlösa guidar till stadens mer gömda delar, Barcelona, Spanien

hiddencitytours.com

En vandring i korruptionens spår, Prag, Tjeckoslovakien

corrupttour.com/en

En tur i Red Light District, Amsterdam, Nederländerna

randyroysredlighttours.com

Historisk kyrkogårdstur med buss på den stora Green-Wood Cemetary, Brooklyn, New Yorkwww.green-wood.com/calendar