Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mest förorenade platserna

Vill du andas frisk luft på semestern? Då ska du inte bege dig
till New Dehli. Den indiska huvudstaden är världens mest förorenade
stad.

Annons

Bilder från ett Peking (Beijing) totalt höljt i Smog har de senaste åren kablats ut över världen. Den smutsiga luften har till och med lett till att turister håller sig borta. Men den kinesiske huvudstaden är inte längre världens mest förorenade stad. Numera är det i stället indiska New Dehli som är värst, enligt en studie gjord av Centre for Science and Environment, som citeras av CNN. Från november till januari mättes luften, och det visade sig att halterna av de farligaste partiklarna, PM2,5, låg på 575 mikrogram per kubikmeter luft i staden, jämfört med 400 mikrogram i Peking. Det betyder naturligtvis inte att det är hälsosamt att andas där heller. I jämförelse har London ett snitt på cirka 20 mikrogram per kubikmeter luft, vilket betraktas som säkert.

Iran värre

Men om man räknar med alla städer - inte bara metropolerna - hamnar inte New Dehli och Peking bland de värst drabbade. En undersökning som nättidningen Quartz gjort över de tio mest förorenade städerna placerade i stället iranska Ahwaz först, följt av Ulan Bator i Mongoliet, Sanandaj i Iran, indiska Ludhiana och Quetta i Pakistan.