Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer vind- och biokraft innebär lägre elpriser

Den senaste tiden har det förts en debatt om elpriserna. Det är bra. För trots att det svenska elpriset ligger i nivå med EU-genomsnittet stiger elräkningen snabbt en kall vinterdag. Därför behöver vi göra mer för att både öka produktionen och stärka konkurrensen i Sverige och Norden.

Tyvärr har vi de senaste vintrarna blivit påminda om hur beroendet av el från vattenkraft och kärnkraft gjort systemet känsligt för störningar. Framförallt har det handlat om kärnkraftverk som stått stilla och vattenmagasin som inte fyllts på som normalt, samtidigt som vi haft perioder av stor efterfrågan på el. Sammantaget har det drivit upp elpriserna inte bara i Sverige utan också i Norge och Finland. Energikostnaderna för stora kundgrupper har ökat vilket skapat såväl oro som ilska.

Alliansregeringen har vidtagit en rad åtgärder för att åstadkomma en effektiv elmarknad med väl fungerande konkurrens som ger en säker tillgång till el till internationellt konkurrenskraftiga priser. Regeringens energiöverenskommelse från början av 2009 innebär en rad förändringar som långsiktigt kommer att ge effekter på elpriset.

För det första ska ett tredje ben i elförsörjningen byggas upp i form av ny förnybar elproduktion, framför allt vind- och biokraft. Därmed minskar vi vårt stora beroende av vatten- och kärnkraft. För det andra har de långsiktiga förutsättningarna för den svenska kärnkraften lagts fast. Därtill har vi kraftigt ökat insatserna för energieffektivisering. Fortfarande är den sparade kilowattimmen den billigaste och miljövänligaste kilowattimmen.

I dag ser vi hur vår energipolitik börjar ge resultat. 2009 går till historien som det år då bioenergin passerade oljan som Sveriges största och viktigaste energikälla. Samtidigt växer vindkraften snabbt ut. Det är bra för klimatet. De senaste tolv månaderna har vindkraften producerat 3,78 TWh, vilket motsvarar årsproduktionen från en mindre kärnkraftsreaktor. Sedan år 2003 har den förnybara elproduktionen inom elcertifikatsystemet ökat med cirka 10 TWh vilket är betydligt mer är än vad de båda kärnkraftsreaktorerna i Barsebäck årligen producerade när de var i drift.

Men vi i Centerpartiet tror att det behöver göras mer. I dag kan vi konstatera att många konsumenter fått väldigt höga elfakturor samtidigt som de elproducerande bolagen gör storvinster. Därför vill vi se över möjligheten att sänka elskatten för privatpersoner och höja den för de bolag som producerar el.

För det andra behövs en diskussion om hur bolagen tar betalt av sina kunder. I dag är det 1,1 miljoner hushåll som tilldelats ett så kallat tillsvidareavtal. Dessa är ofta betydligt dyrare än ordinarie avtal. Det kan skilja upp till flera tusen kronor per år för en normal villa-ägare.

När vinter går mot vår sjunker nu sakta men säkert beloppen på elfakturorna. Men snart är vintern här igen. Därför hoppas vi att debatten om hur vi skyddar konsumenterna från pristoppar kan fortsätta. Det är viktigt att konsumenternas ställning stärks och att alla känner tilltro till energisystemet.

För Centerpartiet är det viktigt att vi inte bara ser till att trygga eltillförseln på lång sikt genom att bygga ut den förnybara produktionen och öka energieffektiviseringen. Vi tycker också att det är viktigt att vi alla kan känna trygghet inför den kommande vintern.

Maud Olofsson

Per Lodenius

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel