Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Melodisk start på det nya året 

Strauss, opera, tango, bubbel och humor.2012 års kulturår får en rivstart på nyårsdagen när Nyårsgalan arrangeras för tredje gången.

Dagarna innan 2012 står för dörren är Roslagsskolans aula tom och kal, men på söndag på det nya årets allra första dag är det flärd och glamour som gäller i lokalen. Då anordnas Nyårskonsert 2012 med ett späckat program som innehåller både solosång, klassisk musik och en tangotrio, men också en stor portion humor.

– Vi kommer att ha två stycken konferencierer i Pernilla Parszyk och Bengt Friberg. De ska leda publiken genom programmet på ett både seriöst och väldigt roligt sätt, säger kommunens kulturchef Björn Ahlsén.

I år är det första året som kommunen gått och in och hjälpt till med arrangemanget, både genom pengar och med personalresurser. Något som den konstnärliga ledaren för konserten, oboisten Karin Sahlin, varmt välkomnar.

– De två tidigare åren var det väldigt mycket jobb, jag förstår knappt hur det gick till i fjol när jag nästan fick bära alla instrument själv. Det är därför så oerhört skönt att kunna fokusera helt på musiken i år, jag är jätteglad för stödet.

Bubbel och snittar

Nyårsgalan startade genom ett initiativ från henne själv tillsammans med Helen Eriksdotter och konceptet har både behållit sin ursprungsform samtidigt som man utvecklat en del omkring.

– Ensemblen som spelar på scenen är ungefär lika stor, det får helt enkelt inte plats något större vilket gör att arrangemangen blir lite annorlunda i de stora musikstyckena, men det är bara kul. I år har vi däremot konferencierer och så blir det bubbel och snittar i pausen. Det ska kännas att det är gala och flärd, säger Karin Sahlin.

Konserten kommer att innehålla flera klassiska stycken som Johann Strauss An der schönen blauen Donau och Champagnegaloppen. Detta kommer att blandas med solosång från sopranen Stephanie Lippert som återvänder till sin hemstad samt ett par exotiska inslag. De exotiska inslagen består främst i att tangotrion Tango libre kommer att bjuda på passionerad och fullblodig tangomusik.

– Det är en jättebra blandning. Stephanie blir konsertens stora primadonna och hon var med redan första året. Hon är fantastiskt duktig, vilket man måste vara om man kommit in på Operahögskolan i Köpenhamn. Tango Libre med Jonas Dominique är också väldigt spännande och Jonas kommer att fungera som kapellmästare för Salongsorkestern, säger Karin Sahlin.

Folkoperans musiker

Salongsorkestern består av musiker från främst Norrtälje, men vissa är också inhyrda från Folkoperans orkester. Dessutom blir det körsång från Roslagens vokalensemble där Emma Anstey är dirigent. Under kvällen kommer orkester, kör och solister att ibland göra kombinerade framträdanden vilket till sist slutar i den numer klassiska operaallsången.

Under repetitionerna pratar Karin Sahlin, Jonas Dominique och Björn Ahlsén om i vilken ordning allt ska ske och vem som ska presentera vem. Efter en kort genomgång är de överens om körschemat för konserten.

– Det känns jättekul att vara här. Vi i Tango libre har hållit på i över tio år och det är spännande att överraska publiken lite grann med vad tango egentligen är. Många har en viss bild av hur det låter, men blir ganska överraskade när vi spelar. Det känns bra att det är en sådan blandning på musik och inslag, då blir det aldrig tråkigt för publiken, säger Jonas Dominique.

Så den som vill fira in det nya året med en ordentligt musikalisk smällkaramell bör söka sig till Roslagsskolans aula på söndag.