Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medieprofessor sågar förslaget

Mikael Strandmans förslag att journalister inom public service ska tvingas redovisa sina politiska åsikter möts av stor förvåning av Kent Asp, professor i journalistik vid Göteborgs universitet.

– För det första fungerar det inte rent juridiskt. Det är ett förslag som inte ens kan tas upp. Mycket märkligt. Det är helt orealistiskt att ha det så i Sverige och mot vår grundlag och allt vad en öppen demokrati heter. Det visar hur okunnig förslagsställaren är om demokrati, säger han till NT.

Enligt Sveriges grundlag kan ingen tvingas att berätta om sina partisympatier.

Kent Asp står bakom undersökningen ”Journalistkårens partisympatier” som genomförts sedan 1989.

I den senaste undersökningen som genomfördes 2011 framkom att över 50 procent av journalisterna på SVT sympatiserar med Miljöpartiet.

Den undersökningen används ofta av Sverigedemokraterna för att visa att journalistkåren är vänstervriden och fientligt inställd till Sverigedemokrater.

Spelar den enskilde journalistens politiska uppfattning roll i den journalistiska rapporteringen?

– Alla människor påverkas av sina politiska sympatier. Journalistyrket har professionaliserats väldigt mycket. En journalist som sympatiserar med Moderaterna och en som sympatiserar med Socialdemokraterna gör i regel samma bedömning, säger Kent Asp.