Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medborgarrätt heter pengar

”Det är skam, det är fläck på Sveriges baner, att medborgarrätt heter pengar” skaldade liberalen och Nobelpristagaren i litteratur Verner von Heidenstam inför sekelskiftet 1900. Lika aktuellt i dag, inte minst i Norrtälje kommun.

När kommunfullmäktige i kväll antar den så kallade skelettplanen för utbyggnaden av hamnområdet, sker det efter att de ansvariga ledande kommunpolitikerna konsekvent undvikit att redovisa sina skäl för beslutet. Norrtelje Tidning är en närmast unik lokaltidning i att erbjuda debattutrymme i lokala samhällsfrågor. Få frågor har under så lång tid föranlett så många kritiska eller frågande inlägg som hamnfrågan. Och ändå är makthavarnas tystnad total.

Demokratins grundval är det offentliga samtalet. Men, i den moderna partipolitiken har kommunikationskonsulterna avskaffat det offentliga samtalet. De ledande politikerna köper in kommunikationstjänster av konsultfirmor, vars grund är envägskommunikation. Politikerna avråds från varje form av meningsutbyte. Svara inte på medias frågor. Trumpeta bara ut de säljbudskap som konsulterna formulerat. Tig ihjäl varje svår debatt.

I mitt arbete i Stockholms läns landsting och i Storstockholms Lokaltrafik har jag under sex år kunnat följa hur denna strategi utformats till sin fulländning av trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M). Uppenbarligen är han kommunalrådet Kjell Janssons (M) stora förebild på området. Tig, tig, tig, så ska säkert debattens vågor ebba ut.

Utbyggnaden av hamnen i Norrtälje är på många sätt en väldigt spännande utmaning. Rätt utformad kan den bli en framgång för Norrtälje. Men, det handlar verkligen om rätt utformning. Utplaceringen på sistone av betongklumpar i Norrtälje innerstad reser många varningstecken.

Utbyggnaden av hamnen är den ojämförligt största omvandlingen av Norrtälje stad i modern tid. Staden kommer att präglas på ett avgörande sätt för mycket lång tid framöver. Borde inte detta mana till eftertanke och besinning? En stadsarkitekt är inte ”lösningen på alla problem”, men ett sätt att låta en oberoende professionell kraft bedöma effekterna av byggherrarnas ambitioner. En röst för medborgarna.

Men, en oberoende professionell kraft vore en styggelse för nuvarande kommunledning. Här ska ingen med boklig utbildning komma och sätta sig till doms över glada byggherrar och kommunpolitiker, som vet vad de vill. Därför är det så bråttom med att fastställa den så kallade skelettplanen. Sedan blir det väldigt svårt att räta upp det som gått fel.

Nu undrar många hur det kommer sig att Socialdemokraterna står bakom detta upplägg. Ja, till skillnad från de mindre oppositionspartierna, som demonstrativt stängts ute, så har de fått vara med i de inre diskussionerna bak stängda dörrar. Och, det har väl aldrig hänt, att socialdemokrater säger nej till nya byggarbetsplatser, alldeles oavsett vad som ska byggas. Byggnadsarbetarförbundet har ju länge varit Socialdemokraternas enskilt största bidragsgivare. Inte biter man den hand som föder en.

När kommunfullmäktige tar beslut om skelettplanen tas ett avgörande beslut om framtiden. Men, det är inte bara politikerna i toppen som har ett ansvar. Det har varje fullmäktigeledamot som röstar för. Varken Ann Lewerentz (M), Louise Branting (C), Roine Wallin (FP) eller Lenneke Sundblom (S) eller någon annan fullmäktigeledamot kan gömma sig bakom sina gruppledare eller partigrupper. Ansvaret ligger också där – för lång tid framöver.

Beslutet om Norrtälje stads framtid tas efter att ansvariga politiker undvikit varje offentlig debatt med medborgarna. Ärendet har lotsats fram den formella vägen av anställda tjänstemän. När det svajat, har kommunledningen köpt in PR-byråer, som i klatschiga färger sökt måla visioner, som saknar all förankring i de planer som ska antas. Samtalen har förts i slutna rum med de byggherrar som ska casha in gjorda investeringar. Medborgarrätt heter pengar!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel